Neverovatno realistični crteži olovkom koji će vas zapanjiti
/
/
Neverovatno realistični crteži olovkom koji će vas zapanjiti

Neverovatno realistični crteži olovkom koji će vas zapanjiti

U moru savremenih umetničkih dela, hibridnih tehnika i inovativnih rešenja, izdvajaju se hiperrealistični crteži načinjeni samo uz pomoć dve – tri olovke i gumice na običnom papiru. Ovo su primeri najlepših realističnih crteža.

Ovo su crteži koji će vas naterati da se dobro zagledate, jer izgledaju kao da su upravo poleteli sa papira.

#1 Oči duboke kao more

Oči su najpopularnije među hiperrealističnim crtežima, jer se na slici oka izbliza vide svi sitni detalji koji crtež ovog tipa čine veličanstvenim; trepavice, kapilari, suze i zenice, a neki se ne zaustavljaju na tome: u odsjaju oka nacrtaju i ono u šta se upravo gleda.

#2 Blistavi metal

Uz pomoć monohromatskog spektra moguće je napraviti slike koje izgledaju veoma živo i fluidno, koristeći svega tri – četiri olovke. Nijanse crne, sive i bele odlične su za dočaravanje metalnih predmeta koji se zaslepljujuće presijavaju na Suncu ili pod bilo kojim drugim izvorom svetlosti.

#3 Portreti

Veštim senčenjem ovi umetnici i umetnice su na jednostavnoj i ravnoj podlozi kao što je papir prikazali ljudska lica u punom sjaju. Dlačice, pege, jamice na obrazima i rupice na bradi izgledaju opipljivo, a variranjem pritiska olovke, varira i debljina linije – tehnika kojom se crta kosa, dlaka po dlaka, kao kada se pravi perika. Neki umetnici za senčenje koriste i tačkice, za zrnasti foto – efekat na svojim portretima.

#4 Trodimenzionalne čaše za kojima biste sigurno posegnuli

Kombinacija prozirnih elemenata kao što su čaše i voda najlepši su predmeti koje možete crtati u hiperrealističnom stilu. Pažljivo i izdašno koristeći belinu papira, ovi umetnici uhvatili su samo konture i senke predmeta olovkama, a ostalo prepustili optičkoj iluziji.

#5 Majstori hiperrealizma

Ovo su neki od umetnika koje moramo pomenuti kada pričamo o realističnim crtežima: njihovi radovi uzor su brojnim amaterima koji uče da crtaju, a pune muzeje širom sveta.

Rafal Bujnowski i crtež u pasošu

Poljski umetnik Rafal Bujnowski naslikao je svoj portret, fotografisao ga i odneo tu fotografiju u američki konzulat pri podnošenju dokumenata za vizu – i niko nije primetio razliku! On je tako dobio pasoš sa svojeručno nacrtanim portretom.

Paul Cadden – crteži nerazlučivi od fotografija

Vodu je teško fotografisati, a o crtanju i da ne govorimo – ipak, škotski majstor hiperrealizma Paul Cadden je to uspeo.

Da razjasnimo, govorimo o crtanju; ova slika nije fotografija žene koja se umiva urađena profesionalnim fotoaparatom, već je nacrtana na belom papiru uz pomoć običnih olovaka. Na njegovom zvaničnom sajtu možete videti još mnogo crteža od kojih zastaje dah.

Chuck Close – umetnost, uprkos svemu

Charles Tomas, poznatiji kao Chuck Close, neverovatno detaljno crta ljudska lica uprkos činjenici da pati od neurološkog poremećaja koji ga sprečava da pamti lica. Ovog umetnika ni delimična paraliza od koje pati od 1988. godine nije sprečila da stvara; slika tako što priveže četkice za ruku, nešto drugačijom tehnikom u odnosu na ranije, ali dela su jednako impresivna: ogromna, raznobojna i pikselizovana.

Iako deluje kao magija, i ovakvo crtanje može se naučiti i savladati uz trud i vežbu. To je sve što vam je potrebno – dođite na naš kurs crtanja i slikanja u Beogradu i naučite da crtate poput najvećih majstora.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Нема производа у корпи.