Četiri saveta za početnike u izradi nakita
/
/
Četiri saveta za početnike u izradi nakita

Četiri saveta za početnike u izradi nakita

nakit kutija prstenjeIzrada sopstvenog nakita je, pre svega, jedna velika zabava, jer ulazite u svet kreativnosti koji do tada niste otvorili. Vaš um se otvara, mogućnosti vam postaju veće, ali za uspeh je potrebno malo učenja.

Upišite naš kurs izrada nakita, i saznajte koji su dometi vaše kreativnosti. Važno je da ne odustajete na početku kada vidite da izrada nakita nije baš jednostavna, i da se dosta rada sa sitnim detaljima.

Opustite se, imate pravo da grešite, tako ćete naučiti kako najbolje da napravite komad nakita, koji će imati savršeni spoj detalja.

Osim alata, tehnike i poznavanja terminologije, važno je da imate samopouzdanja, i da vaša volja ne bude poljluljana kada komad nakita ispadne totalno loše.

Pročitajte savete koje smo spremili za vas, oni će vam mnogo olakšati težak početak carstva izrade nakita.

#1 Kako da započnete?

Važno je da ne ulazite previše emotivno u izradu vašeg prvog komada nakita, i da od njega ne očekujete previše. Iskoristite prvo pravljenje nakita kao učenje za osnovne stvari i osnovnu tehniku.

Kako biste najbolje naučili, nakon časa kursa možete gledati i jutjub klipove koji će vam pomoći da kod kuće razvijate ono što ste naučili na kursu.

Budite strpljivi, i umeće će doći vremenom i intenzivnom vežbom.

#2 Šta vam je potrebno od alata?

Budite slobodni da potrošite malo više novca na kvalitetan alat, jer će vam on omogućiti brže učenje, a trajaće duže nego onaj jeftini. Osim alata kupite i kutiju za alat, kako ne biste gubili sitnice koje će vam biti potrebne za izradu nakita.

Kvalitetna klješta

Izbor klješta je veliki, ali je veoma važno da kupite kvalitetna klješta. Ukoliko iazberete klješta sa oprugama ona će vam pomoći da budete precizniji, jer opruge kontrolišu napetost žice.

  • Klješta za sečenje žice treba da imate u svom alatu, jer ona mogu da preseku sve vrste žice, pa čak i zlatnu i srebrnu. Najvažnije je što su klješta precizna, ostaviće čist i pravilan rez.
  • Pljosnata klješta su pogodna za držanje, kao i ispravljanje žice. Sa njim možete praviti ugaone oblike od žice.
  • Okrugla klješta će vam biti potrebna za pravljenje kruga na delu kojim spajate dva kraja žice, ili konca, u zavisnosti od toga šta koristite. Okrugla klješta služe za izradu pregiba i petlji, a pogodna su i za rad sa detaljima

Izaberite kvalitetne alke

Važno je da alke koje koristite budu jake, i da mogu da podnesu svakodnevnu težinu. Ne želite da koristite nekvalitetne alke, jer će on potpuno uništiti vaš nakit. Ukolilko napravite savršen komad nakita, loša alka bi mogla da se slomi, i da ceo vaš trud ode u propast.

materijal za izradu nakita u činijamaIzbor žice je veoma raznovrstan

Preporučujemo da uzmete žicu sa većim promerom kako biste lakše radili početničke korake. Žice sa većim promerom su tanke i lake za savijanje, a kasnije kada se izveštite možete koristiti i deblje žice.

Žice postoje u raznim oblicima, a okrugla žica je najpopularnija u izradi nakita. Za početak izaberite meku žicu, jer je sa njom lako raditi, ali imajte na umu da je ona lošijeg kvaliteta i da se brzo raspada i oštećuje.

Za početne korake vama nije važna dugotrajnost tog komada nakita, već da naučite osnovne tehnike.

#3 Izaberite pravi dizajn

Nemojte pokušavati da izradite prekomplikovane dizajne, to vas može samo obeshrabiti. Izaberite dizajn koji je praktično moguće lako završiti. Iako ono što vi zamišljate mnogo lepše zvuči, neće biti lako da se odradi u praksi.

Promenite komplikovani dizajn sa nekoliko jednostavnijih izbora, kako biste ga uskaldili sa vašim stilom i ukusom, i početničkim veštinama.

Možda će vam greška ispasti lepše nego što ste zamisli originalni dizajn, tako da je potrebno da se potpuno opustite i uživate u radu.

#4 Motivacija je veoma važna

Strpljenje je važan deo procesa učenja izrade nakita. Oslobodite se stresa, i uživajte u pravljenju nakita jer je ono veoma zabavno. Negujte svoju strast prema nakitu, i ne odustajte od pravljenja specijalnih komada.

Budite kreativni, otvoreni i slobodni da kombinujete. Najbolje ćete saznati da li se nešto slaže ili ne, kada vidite to na praktičnom primeru.

Upozoravamo vas samo da je izrada nakita hobi koji vam ulazi pod kožu, i da uvek želite samo više i bolje!

Ako tražite način da uđete u čaroban svet izrade nakita, dođite na naš besplatan čas i upoznajte se iz prve ruke sa ovom veštinom.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Nema proizvoda u korpi.