Sličnosti i razlike između slikanja i crtanja
/
/
Sličnosti i razlike između slikanja i crtanja

Sličnosti i razlike između slikanja i crtanja

Tehnike slikanja i crtanja su kroz istoriju nastajale, menjale se i razvijale. Od prvih crteža koje vezujemo za zidove pećina pa sve do danas, prošlo je više od 40.000 godina. Umetnost je prešla dug put jednostavnosti, preko kompleksnosti i došla do takozvane jednostavne genijalnosti.

Biti umetnik nije samo pitanje talenta. Mnogi slikari i crtači su napredovali upravo jer su uporno radili na sebi i edukovali se. Mnogi su se školovali na svetski poznatim Univezitetima i radili sa svetski poznatim umetnicima.

Slikarstvo i crtanje predstavljaju odvojene umetničke forme, iako ih “običan” čovek izjednjačava. Glagoli slikati i crtati možda jesu sinonimi, ali u umetnosti to su odvojene umetničke forme koje se razlikuju u mnogo čemu, iako imaju poneke sličnosti. O kojim razlikama i sličnostima je reč, pročitajte u daljem tekstu.

Slikar vs. crtač

Kao kreativni ljudi, umetnici imaju specifične crte ličnosti. Oni svet oko sebe posmatraju na njima svojstven način i često radovi na istu temu ili radovi koji su imali isti model izgledaju potpuno drugačije.

Slikarstvo je sve što nastaje umetničkim slikanjem, dok je osoba koja se ozbiljno bavi slikanjem – slikar. Slikati znači nečim nanositi boju na određenu podlogu. Postoji mnogo tehnika slikanja, u zavisnosti čime se slika i na kakvoj podlozi. Oruđe koje slikari koriste može biti četka, špatula, dok se kao podloga uglavnom koristi platno. Pored platna, podloga može biti i papir, staklo ili zid.

Crtanje je postupak u kojem olovku, kredu, pero, tuš pritiskamo na podlogu i stvaramo crtež uz pomoć linija i tačaka. Osoba koja se ozbiljno bavi crtanjem je crtač.

I slikari i crtači imaju isti proizvod svog rada – jedinstvenu sliku i crtež, koji je nemoguće u potpunosti preslikati.

Slikanje i crtanjeSlikanje vs. crtanje

Kako je u pitanju umetničko stvaralaštvo, sličnosti između slikanja i crtanja su na prvo oko minimalne. Predstava razmišljanja, namera, emocija i fantazija kojima se daje vizuelna forma, može se primeniti na sve grafičke umetnosti, te je to ujedno i jedna od sličnosti između slikanja i crtanja.

Međutim, razlike su brojne. Tradicionalno slikanje nije drugačije od crtanja samo zato što se koristi drugi alat. Razlike između slikanja i crtanje su i sam cilj i efekti. Slike su stvorene sa mrljama boja, tj. oblicima koji ne mogu biti kontrolisani. Dok je za crtanje najosnovnija definicija stvaranje linija sa alatom šiljastog vrha sve dok postoji podloga na kojoj se ostavlja trag.

Kako se u crtanju može koristiti bilo šta kao alat, crtanje je postalo najpristupačniji oblik umetnosti. Sa slikanjem je nešto drugačiji slučaj. Naime, mnogi poznati slikari imaju svoje ateljee za slikanje. Slikati bojom podrazumeva umetnički rusvaj, te je potrebno imati prostoriju koja im to omogućava.

Šta je zapravo crtanje, a šta slikanje?

Crtanje se zasniva na linijama. Građenjem sve više i više linija, stvara se uzorak koji će um prepoznati. Slikanje se zasniva na mrljama, tj. kratkim, glomaznim linijama. Prilagođavajući oblike, dobija se željeni predmet.

Kada je crtanje u pitanju, neophodno je razumevanje strukture građe u stvarnosti i pretvaranje strukture u linijsku formu. Sa druge strane, za slikanje je neophodno razumevanje svetla, boja, 3D forme oblika i kombinovanje mrlja različitih veličina i boja kako bi se stvorili uzorci iz stvarnog sveta.

Ono što umetnici rade je kombinovanje ove dve tehnike. Svoje delo uglavnom započinju skicom i izgradnjom linija, a zatim boje i senče. Takođe, umetnici započinju svoj rad grubim oblikom, koristeći ga kao bazu za linije i zatim boje i senče.

Sličnosti i razlike između slikanja i crtanja razvlače se od korišćenja termina, preko mešanja same tehnike slikanja i crtanja. Mnogo se može naučiti iz knjiga, ali ono što najviše doprinosi razvijanju talenta i napredovanju su brojne radionice i škole za slikanje i crtanje, kako bi se sama praksa unapredila. Najbolje je od najranijeg doba negovati talenat i podsticati ga brojnim dečijim radionicama koje će najmlađe usmeriti na pravi način.

Stoga, ukoliko volite da slikate ili crtate, imate talenta i želju da naučite, ako vas opušta senčenje i bojenje, kontaktirajte nas i dođite da zajedno umetnički rastemo i napredujemo.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Nema proizvoda u korpi.