Slikar Klod Mone – neverovatne činjenice o tvorcu impresionizma
/
/
Slikar Klod Mone – neverovatne činjenice o tvorcu impresionizma

Slikar Klod Mone – neverovatne činjenice o tvorcu impresionizma

Francuski slikar Klod Mone (Claude Monet) rođen je 1840. godine u Parizu, a umro 1926. godine. Rođen je kao Oskar-Klod Mone, a iako su ga roditelji oslovljavali sa Oskar i njegovi rani radovi su bili potpisani sa “O. Mone”, ovaj francuski slikar je ipak ostao upamćen kao Klod Mone.

Kao mali se sa porodicom preselio u Avr u Normandiji, gde je vrlo rano počeo da crta karikature koje je potom izlagao po lokalnim dućanima. Te karikature je zapazio lokalni slikar Ežen Buden, koji se zainteresovao za mladog Monea i počeo da ga vodi sa sobom kad god bi išao da slika pejzaže. Mone je smatrao da mnogo duguje ovom majstoru i uvek je govorio da je on zaslužan što je postao slikar.

Kada je u pitanju impresionizam Klod Mone se smatra začetnikom ovog umetničkog pravca, koji je i dobio naziv po njegovoj slici iz 1874. godine – Impresija, rađanje sunca. Karakteristika impresionizma, čiji je Mone bio pionir, jeste slikanje “prolaznog trenutka”. Da bi to postigao Mone je prekinuo vekovnu slikarsku tradiciju i izabrao da slika van, u prirodi, umesto u ateljeu.

U nastavku vam predstavljamo neke zanimljive i pomalo neverovatne činjenice o Klodu Moneu, umetniku koji je bio jedinstven, a ostao je upamćen po posvećenosti svom radu i delu. 

#1 Iste slike u različitim vremenskim periodima i uslovima

Upečatljivi prizori vodenih ljiljana, plastova sena, topola i katedrala čine značajan deo Moneovog opusa i više puta su se ovi motivi ponavljali u njegovom stvaralaštvu. Razlog zbog kojeg je slikar Klod Mone više puta oslikavao iste prizore jeste taj što je neprekidno pokušavao da uhvati različite efekte koje svetlost i atmosferski uslovi imaju na boje koje je on pokušavao da prenese na platno. 

Mone je prepoznao da na boje umnogome utiču svetlost i vremenske prilike, te da su na istoj stvari koju želi da naslika različite boje u opticaju u zavisnosti od toga da li se radi o slici koja nastaje tokom leta ili zime, ujutru ili uveče, tokom sunčanog ili oblačnog dana… Smatrao je da osoba može da doživi isti pejzaž na hiljade različitih načina, a na njemu je bilo da sva ta iskustva ovekoveči na platnu.

ljiljani u jezeru#2 Bašta u Živerniju kao večita inspiracija

Kada je u pitanju Klod Mone biografija ovog slikara uvek vodi u maleno mesto Živerni, gde je umro i 43 godine živeo otac impresionizma. Danas Živerni naseljava oko 300 ljudi, a kuću poznatog umetnika, baštu i jezero s vodenim ljiljanima i japanskim mostićima, tokom godine obiđe više od pola miliona turista

Smatra se da je njegova bašta u kojoj je provodio mnogo svog vremena, bila jedna od njegovih najvećih muza i inspiracija za mnoga dela koja je stvorio. Uređenju dvorišta i ovog predela svog doma, slikar Klod Mone je posvetio mnogo svog vremena, a čak je uvezao seme egzotičnih biljaka iz celog sveta, kako bi ova bašta bila zaista veličanstvena i posebna. 

Danas su njegova kuća i bašta, pretvorene u neku vrstu muzeja i otvorene su za posetu javnosti, što je ovo seoce u Francuskoj potpuno oživelo i visoko pozicioniralo na turističkoj mapi. 

#3 Opsesija bojama i njihovim prenošenjem na platno

Klod Mone je bio toliko opsednut bojama i njihovim verodotojnim prikazivanjem na platnu da čak i dok je njegova prva supruga Kamil bila na samrti, nije mogao a da ne primeti različite nijanse ljubičaste i plave koje su se otkrivale na njenom licu. Tada je i nastala njegova slika iz 1879. godine – “Kamil na smrtnoj postelji”, koja je posebno upečatljiva jer je nastala u izuzetno osetljivom i delikatnom trenutku. 

Klod Mone je i sam govorio o tome koliko su boje značajne za njega i da ne može da ih ne primeti, kao ni da odoli tome da boje koje uoči prenese na platno i stvori novo umetničko delo. Govorio je da su boje njegova svakodnevna opsesija, radost, ali i muka.

#4 Katarakta i nemogućnost da vidi boje

Za čoveka koji je bio opsednut bojama, bolest kao katarakta predstavljala je surovu i ironičnu igru sudbine. Bolest koja ga je zadesila u starosti ozbiljno je uticala na njegov vid i sposobnost da uoči određene boje, posebno plavu i zelenu. 

U besu je uništio mnoga svoja kasnija dela zbog svog nezadovoljstva i frustracije. Mone je u tom periodu dosta govorio o svom velikom gubitku, rekao je da je strašno tužan i obeshrabren i da u tim trenucima život za njega predstavlja mučenje. 

slikar Klod Mone#5 Klod Mone slike – zanimljivost o njegovim delima

Kada je u pitanju Klod Mone slike koje je stvarao bile su sve bolje i bolje, odnosno konstantno je napredovao. Kao što smo već napomenuli, njegova slika “Impresija, rađanje sunca” je prva ikada impresionistička slika, po kojoj je ovaj pravac i dobio svoj naziv. Inače, ova slika je od brojnih kritičara dobila ne baš tako dobre komentare, iako je kasnije postala kultna. 

Klod Mone je svoju karijeru počeo kao karikaturista, a detalji na njegovim prvim radovima nisu ni izbliza tako verodostojno prikazivali atmosferu kao njegove slike u kasnijem stvaralaštvu. 

Mone je prvo nastupio kao figuralni slikar, naslikao je “Doručak na travi”, poput Manea, samo što je Moneova slika imala daleko više svetlosti. Klod Mone dela kao što su “Žene u vrtu” i “Dama u zelenoj haljini” pokazuju još veći napredak, a po ovim i još nekim figuralnim delima – “Japanka sa lepezom”, “Gospođa Mone na sofi” ili “Ručak”, vidi se da je Mone mogao postati vrstan slikar figura, ali se on ipak najviše posvetio pejzažu.

Najznačajnija Klod Mone dela su – “Stogovi sena”, “Aleja jablanova”, “Ruanska katedrala” i “Lokvanji”.

Oskar-Klod Mone (Oscar Claude Monet) je bez dileme izuzetno značajna figura u slikarstvu. Saznali ste kako je impresionizam Klod Mone uveo na svetsku umetničku scenu, a ukoliko želite da se posvetite svojoj kreativnosti i umetničkoj strani, onda obavezno posetite naš BAH hobi centar, gde možete na pravi način usavršiti i negovati svoje talente.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Нема производа у корпи.