Šta vaš rukopis govori o vama
/
/
Šta vaš rukopis govori o vama

Šta vaš rukopis govori o vama

Grafologija je nauka koja se zasniva na analizi rukopisa, a oni koji se njom bave imaju zadatak da na osnovu analize utvrde osobine i karakter ličnosti. Izrazito je popularna i zanimljiva nauka koja prosuđuje karakter i duševno stanje isključivo na osnovu rukopisa.

Prema određenim statistikama, rukopis može otkriti preko 5000 različitih osobina što i ne čudi ako postoji podatak da je on nalik otisku prsta ili DNK nalazu koji je za svaku osobu na ovom svetu jedinstven i neponovljiv. Postoje neka osnovna načela koja možete sami opaziti i odgonetnuti koja je poruka nesvesnog i neotkrivenog koja se skrila u ispisanim rečima. Šta govori veličina, čitkost, oštrina ili oblost slova o vama i da li je kaligrafija zaboravljena umetnost, saznajte u nastavku teksta.

Pero i ispisano pismoU kakvoj su vezi rukopis i karakter?

Naučnici koji se bave grafologijom smatraju da osim crta ličnosti, na osnovu rukopisa mogu utvrditi i neotkrivene želje, strahove, vrline i mane pojedinca. Kako grafologija nije nova nauka, već se može reći da njeni počeci datiraju još od drugog veka pre nove ere, postoje utvrđena načela koja mogu i laicima pomoći da utvrde ponešto na osnovu pisane reči.

Međutim, treba imati u vidu da je ova nauka toliko koncizna da je neretko posrednik u rešavanju policijskih slučajeva kao i pomoć lekarima pri utvrđivanju određenih mentalnih poremećaja kod pacijenata. S obzirom da sa sobom nosi toliko zanimljivih podataka, biće i vama zanimljivo da utvrdite u kakvoj su vezi rukopis i karakter. Dovoljno je samo da ispišete nešto na papiru pisanim slovima i da utvrdite da li se nauka slaže sa perspektivom koju vi imate o sebi.

Šta govori veličina slova?  

Da li ste znali da se na osnovu veličine slova kojima pišete može utvrditi introvertnost, odnosno ekstrovertnost? Naime, velika je verovatnoća da ukoliko pišete velikim slovima imate potrebu za pažnjom, da ste fleksibilni i da vam pristaje karijera kojom se stiče medijska popularnost. Sa druge strane, mala slova su znak da ste fokusirani, skoncentrisani, ali prvenstveno stidljivi i skloni samoanaliziranju.

Postoji i takozvani srednji rukopis, koji otkriva da ste prilagodljivi, ne previše otvoreni, ali ne živite ni u svom svetu. Srednji rukopis odlikuje staloženost i razum, koji se najčešće vezuje za obrazovane ljude. U slučaju da rukopis, odnosno veličina slova variraju tokom pisanja, to može otkriti osetljivost, nestalnost i velika osciliranja u raspolaženju.

Šta otkriva nagib slova?

Ako imate tendenciju pisanja nadesno, grafolozi će reći da volite ljude, veliko društvo kao i da ste krajnje otvorena osoba. Ukoliko vaš rukopis ide nalevo, to može otkriti vašu želju za samostalnošću u radu. Takođe, ukoliko se nagib pisanja i ruka kojom pišete ne poklapaju, na taj način pokazujete prkos i inat. Pravo pisanje otrkiva razum, logiku, praktičnost, ali i strah od otkrivanja svojih osećanja.

Razmak između slova

Ako je verovati grafolozima, mali razmak između slova odaje druželjubivost, dok veliki odaje uzdržanost i probirljivost društvenog kruga. Međutim, to je tek jedna od odlika koja se vezuje za razmak između slova i reči. Ukoliko primenjujete početne linije slova, to može značiti da ste zatvoreni i zavisni od pravila. Primena zatvorenih linija slova mogu otkriti da ne volite rastanke i bilo kakve radikalne prekide odnosa. U slučaju da ne koristite ni početne ni završne linije, znači da ste konkretni i efikasni.

Generalno rečeno, ova kategorija se može podeliti u povezani i nepovezani rukopis. Povezan rukopis će imati osobe sklone logičkom rasuđivanju, ali u isto vreme osobe koje imaju problem sa nedostatkom inicijative. Nepovezani rukopis mogu imati egoistične osobe kojima je raspoloženje lako promenljivo. Njihova vrlina je originalnost, ali mana im je nekada i nemogućnost komunikacije sa kolegama i nadređenima.

Vrh naliv peraPisanje određenih slova otkriva karakter

Da rukopis i karakter imaju nešto zajedničko govori i pisanje određenih slova. Tako vlada mišljenje da ukoliko slova B i P pišete sa tankim krugom, imate sklonost ka ograničenjima i niste veliki pobornik iznenađenja. Veći, obliji krug govori da volite život i da ste skloni istinskom uživanju.

Ukoliko tačku iznad malog slova I pozicionirate visoko iznad, imate bujnu maštu, a ukoliko je pišete tik iznad slova govori da ste organizovani i empatični. Takođe, ukoliko tačkicu zamenjujete kružićem, za vas se može reći da ste dete zarobljeno u telu odrasle osobe.

Malo pisano slovo T može takođe reći ponešto o vašem karakteru. Ukoliko crticu na slovu stavljate skroz visoko, to znači da ste ambiciozni i skloni nadmašivanju svih očekivanja. Ako crticu stavljate na sredini slova, to će grafolozima reći da imate samopouzdanje. Čak i dužina crtice znači nešto, tako kratka crta govori da ste osoba koju je teško nagovoriti na akciju, dok dugačka crta može biti pokazatelj vaše tvrdoglavosti.  

Umeće pisanja – kaligrafija

Ukoliko smatrate ili vam je rukopis pokazao da imate dobar fokus, oštro oko i strpljenje, možda je kaligrafija umetnost kojoj treba da date šansu. Kaligrafija jeste umetnost lepog pisanja koja se uči, pa ju je u prvi mah teško povezati sa standardnim rukopisom. Ipak, biti kaligaf ne može svako: potrebno je da budete osoba koja nosi sa sobom lakoću pokreta i da vladate kontrolom i pritiskom koji ostvarujete na pribor za kaligrafiju.

Kaligrafskom pisanju su sklone ličnosti koje imaju velike umetničke afinitete. Poželjno je posedovati smisao za estetsku vrednost i želju za originalnošću. Ako smatrate da ste takva osoba, kurs kaligrafije je idealan način da se opustite i probudite umetničku stranu u sebi.    Ne može se poreći da bi bilo sjajno saznati sve o čoveku na osnovu rukopisa, ali to ipak treba prepustiti stručnjacima. Kaligrafija je sa druge strane, idealan način da primenite svoje veštine i sklonost ka umetnosti u jednom tako složenom sistemu kao što je pismo. I, ne pokušavajte menjati svoj ili rukopis svog deteta s obzirom da, kako nauka tvrdi – za njegov izgled, postoji razlog.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Nema proizvoda u korpi.