Stilovi ukrašavanja drveta koji se koriste širom sveta
/
/
Stilovi ukrašavanja drveta koji se koriste širom sveta

Stilovi ukrašavanja drveta koji se koriste širom sveta

U ljudskoj je prirodi da ukrašava sve predmete koje koristi, bez obzira na njihovu sbrhu. Kako je jedan od prvobitnih materijala koje je čovek počeo kultivisano da koristi drvo, ta tradicija ostala je i danas prisutna, a čak je i dodatno ekspandirala zahvaljujući novim tehnikama ukrašavanja. Ovo su tehnike koje se najčešće koriste i koje daju najlepše rezultate.

Duborez

Duborez se primenjuje na različite materijale na dva načina.

Prvi je graviranje, odnosno ksilografija, što predstavlja grafičku tehniku visoke štampe na drvenim pločama koje se režu specijalnim noževima uzduž vlakana drvenih ploča.

Drugi način za duborez je drvorezbarija odnosno tehnika ukrašavanja dubljim ili plićim urezivanjem.

Zbog svojstava drveta i njegove propadljivosti, nemamo materijalnih dokaza iz drevne prošlosti o duborezu. Međutim, postoje dokazi da je ova tehnika doživela svoj veliki uspon u Parizu u 19. veku i tako postala inspiracija mnogim umetnicima tog vremena.

Stari majstori su bili itekako vešti u ovom zanatu i oni su ga primenjivali i u rezidencijalnim objektima, ali prevashodno u verskim hramovima.

U hrišćanstvu se to pretežno odnosilo na ikonostase, ikone i nameštaj, ali i na vrata koja su morala biti posebno ukrašena.

I u islamu je izražena upotreba duboreza za ukrašavanje drvenih površina i nameštaja unutar hramova, ali je takođe vratima posvećivana posebna pažnja.

Deo sveta koji je posebno usvojio tradiciju duboreza je Zanzibar Tanzanija. Tamo su poznata Zanzibarska vrata, koja su jedan od najupečatljivijih detalja na Zanzibaru.

To su masivna, izrezbarena drvena vrata koja krase ulaze mnogih lokalnih kuća. Upravo se po izgledu vrata može zaključiti da li je vlasnik doma bogat ili nije. Svaka vrata nose svoju priču, a simboli koji su izrezbareni govore o tome čime se porodica bavi, dok cvetovi na vrhu vrata ukazuju na to koliko je porodica živelo u tom domu.

Duborez se i danas koristi širom sveta za razne vrste dekoracija, ne samo na drvetu, već i na drugim materijalima.

Graviranje

Graviranje u drvetu se obavlja laserski ili različitim priborima za gravuru. To pruža velike mogućnosti dekoracije svih drvenih predmeta.

Lasersko graviranje je tehnika kojom se pomoću laserskih zraka svetlosti u tvrde materijale poput drveta, plastike, stakla, ili metala utiskuje neki uzorak ili slika.

Graviranje površine daje predmetu novu dimenziju i pretvara ga iz običnog objekta u malo umetničko delo.

Takođe postoji i inovativna vrsta graviranja – intarzija, koja omogućava kombinaciju različitih vrsta drveta.

Graviranje se danas vrši jednostavno i po veoma niskim cenama, zato je vrlo popularno gravirati logo firme na drveni privezak za ključeve ili nešto slično.

Ova tehnika je popularna u čitavom svetu, pa tako na primorskim mestima možete naći mnoštvo drvenih suvenira koji imaju gravirane poruke ili slike.

Slikanje na drvetu

Iako se pojam slikanja najčešće veruje za papir ili platno, slikanje na drvetu akrilnim bojama postalo je veoma moderan način da restaurirate stari nameštaj.

Ne morate biti vrsni umetnik da biste slikali na ovoj vrsti podloge, jer je drvo upravo pogodno za početnike.

Postoje različite vrste slikarstva na drvetu, koje su se pojavile u različitim vremenima i na različitim mestima, ali svi su inspirisani drevnim vremenima kada su ljudi živeli u harmoniji sa prirodom i univerzumom.

Što se ove tehnike tiče, vrlo je važno da pravilno odaberete drvo koje ćete oslikati, odnosno drvo mora biti suvo. Sa akrilnim bojama je vrlo lako raditi, jer se one lako uklapaju u drvo i kada se osuše dobijaju vodootporni sloj, tako da nije neophodno lakirati finalni proizvod.

Ova tehnika danas se koristi u čitavom svetu i toliko je jednostavna da je čak koriste i deca uz malu pomoć odraslih.

Ukrašavanje drveta strujom

Novi trend ukrašavanja drveta je nešto što će vas svakako zapanjiti. Jedna radionica u Kanadi je osvojila Internet svojim video klipovima na kojima pokazuje način ukrašavanja drveta pomoću struje.

Ovo je tehnika koja se sprovodi tako što se kroz drvo pušta usmerena, ali veoma snažna elektična struja, koja gori drvo i pravi drvenolike oblike.

Ono što je vrlo opasno jeste što ova tehnika nije bezbedna, jer se kroz drvo pušta struja jačine oko 20.000 volti, što znači da bi i najmanja greška mogla da košta umetnika života.

Ovaj način ukrašavanja za sada je popularan samo na američkom kontinetnu, ali zasigurno će naći primenu i u ostatku sveta uskoro, posebno ako se pronađe način da ova vrsta umetnosti postane potpuno bezbedna.

Pirografija

Pirografija predstavlja umetnost vatre.

U istoriji čovečanstva, vatra je bila prekretnica za svaki dalji napredak, a danas se ona koristi čak i u svrhu umetnosti.

Pirografija je umetnost ukrašavanaj drveta, kože ili papira sagorevanjem, koje nastaje kontrolisanom primenom zagrejanog predmeta kao što su metalni šilajk ili žica. Nekada davno radilo se upotrebom zagrejanog metala u vatri, kao i uz pomoć sunčeve svetlosti koncentrisane kroz uveličavajuće staklo, dok se danas najčešće koristi lemilica, uglavnom zbog praktičnosti.

Sam izraz “pirografija” upotrebljava se u mnogim jezicima, a njeno poreklo vezuje se za grčki jezik i znači “pisanje pomoću vatre”.

Nije tačno zabeleženo vreme kada se ova tehnika u istoriji pojavljuje, ali se beleži da je ona vrlo starog porekla i da je u upotrebi zajedno sa najstarijim umetničkim tehnikama.

Sačuvani dokazi iz davnih vremena pokazuju da je ova tehnika bila prisutna u Egiptu, u Kini i u Peruu, dok se danas koristi širom sveta.

Što se Srbije tiče, imamo mnogo umetnika koji se bave stilizovanjem drveta na ovaj način, ali kako to nije posao od koga se može živeti, pirografiju i dalje smatramo hobijem.

Dekupaž

Dekupaž je tehnika koja je postala popularna u 20. veku, iako se koristila i mnogo ranije. Stigla je u Evropu iz Kine negde u 12. veku, a Kinezi su je već tada doveli do savršenstva dekorišući razne drvene predmete na ovaj način.

Ova tehnika dobila je ime “Dekupaž” tek kada je stigla u Evropu, odnosno kada su Francuzi rešili da joj nadenu naziv. Samo ime tehnike potiče od francuske reči “decouper” što znači “iseći, isecati”.

Dekupaz tehnika

Dekupaž podrazumeva kreativnu tehniku uz pomoć koje se ukrašavaju razni predmeti, a najčešće drvo, tako što se slike isecaju sa raznih vrsta papira ili salveta, a zatim se nanose u slojevima na predmet koji želimo da ukrasimo i lepe pomoću lepka.

Ova tehnika je posebno popularna u Veneciji, gde je gotovo potpuno zamenila ukrašavanje lakovima i bojama.

U Srbiji je dekupaž toliko popularan poslednjih godina da danas imamo i radionice dekupaža, koje pomažu ekspanziju ove vrste ukrašavanja.  

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Nema proizvoda u korpi.