Koje sve prostorije možete ukrasiti mozaikom
/
/
Koje sve prostorije možete ukrasiti mozaikom

Koje sve prostorije možete ukrasiti mozaikom

Mozaik je posebna tehnika slaganja kamenčića radi dobijanja određenih oblika, motiva i ukrasa. Neki mozaici smatrani su umetničkim remek-delima i više su nego fascinantni. Neki od njih mogu biti i jednostavniji, izrađeni radi dekora stana ili kuće, ulepšavajući ih na autentičan i upečatljiv način.

Ako se pitate šta sve može da se ukrasi mozaikom, izbora je zaista mnogo. U narednim redovima saznaćete šta sve može biti od mozaika, odnosno koje sve prostorije možete ukrasiti mozaikom. Neki od mozaika zatim ubrzo mogu postati i deo vašeg doma, a sigurno ćete biti prezadovoljni rezultatima.

Pod od mozaika – divan detalj za lepši dom

Mozaici se mogu koristiti za ulepšavanje podova u mnogim prostorijama. Najčešće se koriste za podove eksterijera, gde divno ukrašavaju bašte i dvorišta. Kada je u pitanju mozaik pločice se takođe mogu koristiti za njegovu izradu, pa se može naći i na podovima kupatila i kuhinje. 

Podovi švajcarske proizvodnje su najkvalitetnije rešenje za određene prostorije, ali u drugim, kao što su kupatilo ili eksterijer – sa mozaicima ne možete pogrešiti Oni će divno ukrasiti vaš dom ili bilo koji drugi prostor, istovremeno pružajući očekivani kvalitet. 

mozaik u modernom kupatiluKupatilo – u njemu sve može biti od mozaika

Teško da ima nečega što možete ugledati u kupatilu, a da ne može biti ukrašeno mozaikom. Od lavaboa, preko poda i celog zida, sve do same kade ili tuš kabine – kupatilo je verovatno najpogodnija prostorija za izradu brojnih mozaika. 

Savetujemo da ne preterujete i ne naručite izradu mozaika za celo kupatilo, već da se opredelite da samo određeni elementi budu izrađeni ovom tehnikom. Tako će se mozaik posebno isticati i biti u centu pažnje. 

Kuhinja – savršena za ukrašavanje raznobojnim kamenčićima

Kuhinja obično ima puno praznog mesta na zidu izmešu gornjih polica i stolarije smeštene ispod. Upravo je to savršeno mesto za ukrašavanje mozaikom. Možete ceo zid ukrasiti raznobojnim kamenčićima, odnosno mozaik pločicama, a možete i odabrati jedan njegov deo, te napraviti deo sa mozaikom kao svojevrsnu sliku na zidu. 

Mozaikom možete ukrasiti i šank, pa čak i pod kuhinje. Sa njime je moguće i poigrati se, te se jedan deo mozaika može spuštati sa plafona kuhinje, a drugi može dolaziti odozdole, odnosno sa mesta na zidu pri vrhu donje kuhinjske stolarije. Rešenja za ukrašavanje kuhinje mozaikom je mnogo, a na vama je da izaberete koji vam najviše odgovara. Sigurno ćete biti oduševljeni rezultatima, a vaša kuhinja biće autentična i prelepa. 

Mozaik u bašti – mogućnosti su beskrajne

Kada kažemo mozaik u bašti – mislimo mozaik u eksterijeru. Bilo da je reč o dvorištu, bašti ili samoj stazi kojom se ulazi u objekat – mozaik može biti izvrsan ukras – posebno na podu (ukoliko niste te sreće da imate bazen ili fontanu). 

Pod bašte pomoću tehnike izrade mozaika može izgledati bukvalno kako god poželite. Od korišćenja kamenčića radi dobijanja motiva, pa do upotrebe velikih parčadi kamenja između kojih će biti trava ili biljke – izbor je samo na vama. 

Često se za ukrašavanje eksterijera mozaikom koriste potpuno neobrađeni, sitni kamenčići, koji asociraju na prirodu i prave divan ambijent u bašti. Dizajneri eksterijera neretko preporučuju mozaike kada dobiju zadatak da ulepšaju baštu, a oni su posebno rado viđeni u baštama restorana, ali i u baštama i dvorištima domova.

Osim podova, eksterijer se može ulepšati mozaikom i ukrašavenjem zida, saksija, pa čak i klupa. Park Guelj poznatog Gaudija možda je najbolji primer toga kako eksterijer uz pomoć mozaika može izgledati kao remek-delo!

sareni mozaik na ziduBazeni i fontane sa mozaicima 

Hoteli i vile sa bazenima često naručuju izradu mozaika za svoje bazene i fontane. Zamislite bezbroj nijansi plavih kamenčića koji se predivno svetlucaju i naziru se iznad vodene površine. Kreiraju magičan ambijent.

Ivice bazena, preko kojih ne ide voda, mogu biti ukrašene i mozaicima koji stvaraju detaljnije motive i ukrase koji će fascinirati svakoga ko ih vidi. Sitne detalje ne preporučujemo za dno bazena jer je teško da će se jasno videti ispod vode. Ipak, veći motivi mogu se izraditi i na samom dnu bazena. 

Fontane takođe cele mogu biti ukrašene mozaikom. Boje, vrsta kamenčića i motivi koji će se naći na fontani zavise samo od želje onog ko ih naručuje. Ono što je sigurno je da se svaka fontana ukrašena mozaikom posebno ističe i vrlo je autentična. 

Od mozaika se može napraviti i detalj u bilo kojoj drugoj prostoriji. Njime se mogu ukrasiti najrazličitiji kutci i detalji. Još su antički Grci koristili tehniku sličnu mozaiku. Koriste se vekovima da kreiraju prelepa umetnička dela na zidovima, podovima i drugim objektima kuće. 

Mozaici mogu biti sa motivima iz svakodnevnog života, životinjama, biljkama, ili drugim motivima i ukrasima po vašem izboru. Sve što je potrebno su mašta, kreativnost, želja i Bah, koji će izraditi mozaik kakav ste poželeli i tako uneti sasvim autentičnu, “mozaičastu” estetiku u vaš dom.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Nema proizvoda u korpi.