12 saveta za dekupaž nameštaja
/
/
12 saveta za dekupaž nameštaja

12 saveta za dekupaž nameštaja

stara stolicaStari nameštaj u kući može biti uzrok velikih problema. Možda ima veliku sentimentalnu vrednost za vas i ne želite da ga zamenite, ali sa druge strane je očigledno da je nadživeo svoju svrhu. Takođe, novi nameštaj uopšte nije jeftin i možda nemate novca da zamenite stari nameštaj.

Idealno rešenje za vas bi mogao da bude dekupaž nameštaja. Pitate se zašto? Zato što je to relativno jednostavan i ekonomičan način da unesete novi život u vaš nameštaj.

Šta je dekupaž? Reč je francuskog porekla i znači ,,iseći’’. U suštini, dekupaž je umetnička veština lepljenja ukrasnih papira na predmete. Ideja je nastala u srednjem veku, sa namerom da se naprave jeftine kopije umetničkih dela sa orijenta. Pravilnom primenom dekupaž tehnike, učinićete da predmet izgleda kao da je oslikan svim tim zanimljivim motivima, a pritom ne morate da imate ikakvo slikarsko umeće!

U ovom tekstu ćemo vam pružiti vredne savete kako da uradite dekupaž nameštaja na lak i jednostavan način. Ukoliko želite da naučite mnogo više o dekupaž umetnosti, dođite na besplatan prvi čas naših dekupaž radionica za odrasle. Dekupaž je idealna tehnika za kreativno nastrojene osobe i sve one koji žele da imaju potpuno jedinstven primerak nameštaja u svom domu.

Sve što treba da uradite kako bi vaš dekupaž nameštaja bio moguć, je da se pridržavate ovih 12 koraka.

#1 Izaberite predmet

Budući da dekupaž podrazumeva isecanje papira i lepljenje na površine, najbolji predmeti za vaš projekat bi trebalo da budu ravni. Izaberite predmete kao što su kutije, ormani, stolovi, ramovi. Možete izabrati tegle i velike limenke, samo što će proces biti malo teži.

#2 Pripremite površinu

Kako biste osigurali da se predmet zalepi na površinu, ona mora biti čista i glatka. Iskoristite šmirlgu kako biste uklonili neravnine (ukoliko postoje) i vlažnu krpu da pokupite prašinu i ostatke od šmirglanja.

šmirgla#3 Ofarbajte površinu

Ovo nije obavezno, ali ukoliko želite da vaš predmet ima boju u pozadini, razmislite o tome da ga ofarbate. Koristite akrilne boje pogodne za površinu koju ukrašavate (drvo, metal). Obavezno sačekajte da se farba osuši pre nego što počnete sa lepljenjem.

#4 Izaberite papir

Postoje brojne opcije kada je u pitanju papir za dekupaž. Možete koristiti ukrasne salvete, novine, časopise, ukrasni papir (ne foliju) ili specijalni dekupaž papir. Znajte da što je papir tanji, to će vam biti lakše da radite sa njim. Možete čak koristiti i laganu tkaninu ili čipku.

#5 Isecite papir

Za ovaj korak pripremite veoma oštre makaze i dosta strpljenja. Pažljivo isecite željenje oblike sa papira koji koristite. Nagnite makaze udesno kako biste dobili oštrije ivice, to će doprineti realnijem izgledu projekta. Možete koristiti i ceo papir, u zavisnosti od površine na kojoj radite.

#6 Zamislite krajnji izgled

Uzmite sav papir koji ste isekli i slažite ga na površinu, ne biste li imali uvid u to kako će izgledati kranji proizvod. Možete i da napravite skicu na parčetu papira. Eksperimentišite sa različitim rasporedima, dok ne pronađete onaj koji vam je baš taman.

dekupaž skica#7 Zalepite papir

Uzmite lepak, to može biti običan beli lepak, pomešan sa vodom u razmeri 1:1 ili specijalni lepak za dekupaž. Nanesite lepak na prethodno očišćenu površinu predmeta, kao i na parče papira koje lepite.

Postavite papir na predmet i izravnajte ga nečim valjkastim (flašica vode, oklagija…). Zatim, nanesite sloj lepka preko zalepljenog papira. Ponavljajte postupak dok ne prekrijete željenu površinu. Nemojte nanositi previše lepka, bolje je koristiti tanji sloj lepka.

#8 Izravnajte nesavršenosti

Ukoliko i dalje ima nabora, koristite nešto valjkasto da ih se rešite. Možda vam se pojave i mehurići vazduha, njih slobodno probušite iglom i izravnajte papir.

#9 Sačekajte da se osuši

Odgledajte seriju, pročitajte knjigu ili spremite ručak. Kako god, dajte svom delu vremena da se osuši.

#10 Rešite se viška papira

Ako ste radili na predmetu sa ravnim ivicama, možda imate viška papira sa strane. Slobodno ih isecite oštrim skalpelom.

#11 Uradite finiš

Kada se lepak osušio u potpunosti, uradite finiš lakom. Lak štiti papir od oštećenja i pruža mu sjaj. Koristite više slojeva laka.

četkica i lak za drvo#12 Izbegavajte direktnu sunčevu svetlost

Da li ste znali da je zastava postavljena prilikom prvog sletanja na mesec u potpunosti izbledela? Zbog sunčeve radijacije, boje su se razložile. Isti slučaj je i na našoj planeti, doduše u manjoj meri. Izbegavajte izlaganje ukrašenih predmeta direktnoj sunčevoj svetlosti, kako bi vam boja duže trajala.

Nakon ovih koraka, trebalo bi imate jedinstven primerak nameštaja. Onaj stari kredenac koji merkate da izbacite već godinama bi mogao da postane centralni deo sobe!

Želite da naučite više o dekupaž tehnici na zabavan i neobavezan način? Prijavite se za naše dekupaž radionice već danas, prvi čas je potpuno besplatan i neobavezujuć!

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Nema proizvoda u korpi.