5 dece umetnika koja su pravila čuda još kao deca
/
/
5 dece umetnika koja su pravila čuda još kao deca

5 dece umetnika koja su pravila čuda još kao deca

Mnogi poznati umetnici su svoj talenat otkrili još u detinjstvu, i pokazali se kao deca sa izuzetnim talentom i umećem. To su deca koja su slavu stekla u veoma ranom detinjstvu, te su im karijere krenule uzlaznom putanjom brzinom svetlosti. Saznajte koji su to umetnici bili vonderkid i tako ostavili dubok trag u istoriji.

#1 Volfgang Amadeus Mocart

Mocart je imao samo tri godine kada je uzeo prvo čembalo u ruke. Samo dve godine kasnije, komponavao je svoju prvu kompoziciju, koja je bila i objavljena. Kada je stuigao u tinejdžerske godine, imao je ozbiljnu karijeru iza sebe – nekoliko napisanih koncerata, sonata, opera i simfonija.

grafika MocartaMarija Ana bila je Mocartova sestra, koja je takođe bila muzički vonderkid, ali u istoriji je ostala manje upamćena. Njih dvoje su proputovali Evropu zahvaljujući svom talentu, i pravili koncerte za kraljevstva i javnost.

Svi su bili oduševljeni Mocartovom sposobnošću da na licu mesta improvizuje neverovatne kompozicije i svira klavir vezanih očiju. Iskušavali su ga i da svira klavir sa prekrštenim rukama, ali on je i taj izazov pobedio. Mocartova karijera je bila sjajna i konstantno je napredovala. Postao je jedan od najpoznatijih i najplodnijih evropskih muzičara.

Mocart je umro mlad. Imao je samo 35 godina, a do tada je napisao 600 muzičkih komada.

#2 Pablo Pikaso

S obzirom na to da je Pikasov otac bio slikar, dečak je već od ranog detinjstva počeo da slika i koristi četkicu. Njegova majka je tvrdila da je ova slikarska zvezda naučila da crta pre nego što je počeo da govori. Ona je govorila da su Pikasove prve reči bile zapravo pitanje – tražio je olovku.

Prvu sliku ulje na platnu, Pikaso je napravio kada je imao devet godina. Ubrzo je mladi Pikasao prestigao sposobnosti i umeće svog oca. Sa 14 godina primljen je na prestižnu umetničku školu Barselona. Godinu dana kasnije prvi put javno objavljuje svoje delo, nakon čega je napravio još 22.000 umetničkih slika, do svoje smrti.

#3 Klara Šuman

Klara Šuman je kompozitorka i muzičarka koja nije progovorila sve do 4. godine. Međutim, do 7. godine svakog dana je izdvajala tri sata kako bi vežbala klavir. Sa 10 godina je počela da komponuje svoja dela, a u 11. pravi svoj prvi koncert.

Publika je bila oduševljena njenom sposobnošću da svira bez notnih zapisa, već samo iz svoje glave, po sećanju. Nakon udaje i rađanja dece, nije želela da prestane da se bavi svojom umetnošću, već je nastavila da komponuje. Klara Šuman je imala preko 1300 javnih koncerata, a svoju profesioalnost je negovala čitavih šest decenija.

I savremeni umetnici su svoj talenat pokazali u detinjstvu

Ipak, i među savremenim umetnicima ima onih koji su još kao mali počeli da iskazuju svoju umetničku crtu ličnosti, i nisu dozvolili da ih neko sputava. Lori Simons je umetnica, fotografkinja i rediteljka. Još u detinjstvu slikala je nevoravtne crteže akvarel tehnikom. Sa 10 godina nacrtala je gejšu. Ovu sliku joj je starija sestra mnogo godina kasnije poklonila za rođendan, a Lori je shvatila da je verno naslikala sopstveni portret obučen u tradicionalnu nošnju gejše.

Grimanesa Amoros američka umetnica koju danas ceo svet zna po velikim instalacijama od svetla, koje sve ostavljaju bez daha. Sa 9 godina naslikala je predivan snežni pejzaž pastelnim bojama. Iako nikada nije videla sneg, naslikala ga je prema sećanju iz filmova i uz pomoć svoje mašte.

Rođendaonica je pravi način da probudite kreativnost u deci

Naša rođendaonica je odlična prilika za decu i roditelje da neguju umetnost, kreativnost i maštu. Ovi rođendani nisu klasični rođendani na kojima deca gube vreme igrajući igrice ili gledajući TV.

devojčica u suknjiciPogrešno je misliti da je jedino takav sadržaj zanimljiv deci. Deca moraju da dobiju priliku da vide i drugačiji sadržaj, i druge vrste igre i zabave. Garantujemo vam da nijednom detetu u našoj rođendaonici nije bilo dosadno, i da su mogli da nađu bar jednu igru koja im je potpuno okupirala pažnju i interesovanje.

Ako vidite da vaše dete ima umetničku crtu, ako svakog dana na frižideru nađete neki novi crtež, onda morate da negujete njegov talenat, dok to ne bude moglo samo. Rođendaonica je mesto na kom će se deca zabaviti, igrati, ali pronaći i kreativnost koja je važna za razvoj ličnosti i identiteta.

Usavršavanje umetnosti ne mora da bude teško i dosadno. Ukoliko dete želi da pošalje izvanredan umetnik, moraće da se potrudi i mnogo vežba. Ipak, početni koraci, dok su deca još mala, upravo se prave na ovakvim mestima. Na mestima gde kroz igru deca uče da pronađu originalnost u sebi, i smisle nešto što niko do sada nije.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Нема производа у корпи.