6 najboljih tehnika za izradu nakita
/
/
6 najboljih tehnika za izradu nakita

6 najboljih tehnika za izradu nakita

Dobar nakit može oživeti i najjednostavniju odevnu kombinaciju, a možete ga napraviti i sami! Ovo je nekoliko osnovnih tehnika za pravljenje nakita u kome ćete uživati.

izrada nakita od perlicaIzrada nakita je jedan od najlepših hobija – nagrađuje i smiruje, a istovremeno stvarate i prelepe predmete koje možete zadržati za sebe ili pokloniti nekome dragom, ali i zaraditi.

Ovde smo izdvojili neke od najboljih tehnika za izradu unikatnog nakita.

#1 Nalivanje epoxy smole

Pravljenje nakita, ukrasa i privezaka ovom tehnikom omogućava vam da delikatne predmete poput sušenog cveća sačuvate od oštećenja, a istovremeno ih nosite kao bilo koji drugi nakit.

Zalivanje i oblikovanje nanosa epoxy smole preko cvetova, sličica, školjki, bubica i drugih nežnih ukrasa veoma je popularna tehnika za pravljenje efektnog nakita.

Sa epoksidnom smolom se bez problema može raditi u kućnim uslovima, a repromaterijal za izradu nakita koji vam je potreban uključuje metalni privezak – ram, ukrase i set za mešanje epoksidne smole.

Smolu možete nijansirati (ali vodite računa da ostane prozirna ako se u njoj nalazi nešto) ili dodavati šljokice.

#2 Obmotavanje žicom (wire – wrapping)

Ovo je jedna od najstarijih tehnika kada je u pitanju pravljenje nakita, i nije potrebno zavarivati i lepiti delove – sve se postiže uvijanjem žice malim, preciznim klještima oko raznih dekorativnih predmeta.

nakit sa žicomMaterijal za nakit je najčešće bakarna žica, koja se različitim tehnikama umotava oko poludragog kamenja, na primer kvarca ili ametista, oblih staklića u raznim bojama, ali i perli. Ovako se pravi rustičan, romantičan vintage nakit, a dodatni ukras su različite omče, vijuge, petlje i spirale žice u koje se smešta kamenje.

#3 Ređanje i nizanje perlica

Izrada nakita od perli različitih boja, veličina i dizajna praktikuje se već dugo i pokriva sve od jednostavnih, gotovo dečijih niski raznih boja, do kompleksno oblikovanih, ekstravagantnih komada nakita koji se prave danima.

Uz pomoć različitih tehnika nizanja i uplitanja, možete perlicama oblikovati:

  • cvetove;
  • korale;
  • kompleksne šare;
  • 3D oblike;
  • detaljne, šarene niske.

nakit sa perlamaKombinovanjem perlica različitih materijala i veličina dobićete zaista jedinstven nakit.

#4 Tkanje i uplitanje raznobojnih konaca i vunice

Za pravljenje nakita u etno i boho stilu, koriste se različite tehnike i šabloni uplitanja vunice i debljih i tanjih konaca, pomoću kojih se najčešće prave udobne, široke narukvice koje podsećaju na minijaturne prostirke svojim dizajnom. Materijal za nakit je moguće naći u svakoj pozamanteriji, a opcije su velike.

Možete uplitati trake sa geometrijskim šarama, jednostavne pletenice, ubacivati pokoju sićušnu perlicu u svoje tkanje, ili isporbavati i tražiti šablone za konkretnije šare – i istkati narukvicu sa rečima!

Postoje i tehnike za tkanje nakita koji je u preseku kružan, spiralan ili četvrtast – zavisi od vaše mašte!

#5 Nakit od tkanine

Izrada nakita moguća je i uz ostatke od šivenja!

Vezivanje, zatezanjem, uplitanjem i obmotavanjem vaših omiljenih materijala ostalih posle šivenja odeće napravićete unikatan nakit – možete obmotati pampure od vinskih boca i napraviti krupne perle, ili napraviti duge, debele „konce” i okačiti niske oko vrata, takve kakve su ili ih uplesti u pletenicu, napraviti dekorativne čvorove…

Zašijte cvetove i perle ili nešto drugo na osnovu od tkanine i kombinujte tehnike za interesantne finalne rezultate, a što se tiče materijala – pustite mašti na volju! Možete koristiti:

  • pamuk;
  • kožu;
  • krzno;
  • svilu;
  • til.

#6 Reciklaža neobičnih predmeta

Za ovu tehniku, preturite po zaboravljenim kutijama i fiokama i nađite delove starog nakita i zanimljive, minijaturne predmete koje biste inače možda bacili. Uz konac i iglu, malo žice, lepka i klješta, možete napraviti fantastičan, kolažni nakit neponovljivog dizajna! Repromaterijal za izradu nakita ovog tipa možete naći na sve strane – od elemenata iz prirode, do radionica.

Najlepše je ubaciti kombinaciju starih, rasparenih dekorativnih dugmića, malih srebrnih privezaka, komada čipke i perlica – za romantičan, shabby chic stil.

Inspiraciju ćete pronaći na sajtovima poput Pinteresta – spajajte nespojivo, zabavite se i uživajte u finalnom rezultatu.

Naš kurs za izradu nakita pomoći će vam da savladate sve ove tehnike, i još mnogo toga!

Uz stručni savet, obezbeđen materijal i u prijatnoj atmosferi, pustićete svojoj mašti na volju, razvijati kreativnost i napraviti vredne i lepe predmete koje ćete nositi s ponosom, ili pretvoriti u izvor zarade. Naša radionica izrade nakita biće mesto gde ćete se opustiti i uživati, ali i saznati kako se pravi nakit kakav se nosi u prestonicama mode.

Pronađite termin za sebe i upustite se u novu, kreativnu avanturu!

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Нема производа у корпи.