Četkice za slikanje – kako izabrati osnovni pribor za slikanje
/
/
Četkice za slikanje – kako izabrati osnovni pribor za slikanje

Četkice za slikanje – kako izabrati osnovni pribor za slikanje

Četkice za slikanje predstavljaju najvažniji i osnovni pribor za slikanje u radu svakog umetnika, bilo da je reč o iskusnim slikarima ili početnicima koji tek ulaze u svet boja i obrisa na platnu. Svaki trag na podlozi zavisi od veličine, vrste i vlakna četkice, pa nije ni čudo što se četke za slikanje uvek biraju sa velikom pažnjom, jer upravo one predstavljaju čarobni štapić u rukama slikara sa umetničkom vizijom. 

Pribor za slikanje nije nešto na čemu se štedi, jer on uslovljava kvalitet krajnjeg rezultata vašeg slikanja. U nastavku se bavimo važnošću četkica za slikanje, i donosimo nekoliko saveta za izbor najkvalitetnijih primeraka koje će vaše platno zaista voleti. 

Ilustracija četkica za slikanjeZašto su važne kvalitetne četkice za slikanje?

Slikar povlači poteze, ali je četkica za slikanje ta koja ostavlja tragove na platnu i preslikava na podlogu ono što je umetnik zamislio. Od kvaliteta četkice zavisi gustina traga na platnu, debljina poteza, i način na koji će platno prihvatiti primljenu boju. 

Važno je i to da se četkica lako održava i dugo traje, a sa nekvalitetnim primercima je to nemoguće postići. Loše četkice ćete prepoznati po tome što nemaju elastičnost i brzo menjaju oblik, ne vraćajući vlakna u prvobitni položaj nakon povučenog poteza na platnu. 

Ovako se četkica brzo “troši”, pa je nakon kratkog vremena gotovo neupotrebljiva. Uostalom, ukoliko je oblik vlakana nestabilan i neelastičan, četkica vas neće slušati, a obrisi na platnu neće biti onakvi kakve ste zamislili. 

Vrste četki za slikanje 

S obzirom na to da mladi slikari uglavom počinju sa akrilnim bojama, baziraćemo se na četkice koje odgovaraju ovom tipu boje. Vrste četki za slikanje su definisane prema njihovom obliku, pa se lako razlikuju okrugle četkice, ravne četkice, mačji jezik, filbert četkice i lepezaste četkice. 

Okrugle četkice za slikanje

Četkice za slikanje okruglog, a ponekad i malo zaoštrenog vrha su važne za slikanje tankih linija i kontura. Posebno su bitne kod slikanja detalja i popunjavanja malih površina, jer su na vrhu uže a na dnu šire, pa pritiskom ruke možete lako kontrolisati debiljinu linije koju povlačite. 

Ravne četkice za slikanje

Ravne četkice za slikanje imaju ravno sečena, duža ili kraća vlakna koja se uglavnom koriste za slikanje debljih linija i popunjavanje većih površina. Odlične su i za lakiranje jer vrlo lako boje, a ukoliko koristite ovu četkicu onda vam stroga preciznost verovatno i nije od značaja. 

Mačji jezik četke

Mačji jezik je naziv za četkice čiji vrhovi podsećaju upravo na mačji jezik. Ovakva četkica za slikanje ima ravno sečena vlakna čije su ivice blago zaobljene ka unutrašnjoj strani. Koriste se za kratke i brze poteze, a oblik četkice omogućava veliku preciznost koja je slikarima od velikog značaja. 

Filbert četkice za slikanje

Filbert četke za slikanje su zaobljenog vrha, tako da su vlakna na krajevima najkraća, a ka unutra su sve duža. Naziv ove vrste četkica potiče iz francuskog jezika, a njihova primena je vrlo raširena među slikarima. 

Lepezaste četkice za slikanje

Lepezaste četke za slikanje imaju ravna vlakna raspoređena u obliku lepeze. Vrlo su korisna za umekšavanje ivica, pa su neophodan alat svakog slikara koji vodi računa o svim detaljima na slici. 

Početnicima su uglavnom dovoljne jedna ravna i jedna zaobljena četkica, dok nešto iskusniji slikari imaju čitav set četkica od kojih svaka ima važnu ulogu u procesu nastajanja umetničkog dela- Četkice se biraju prema ličnom stilu i vrsti slike koju slikate, mada je za većinu radova neophodna četkica iz svake od navedenih grupa. 

Četkice za slikanje u čašiDužina i vlakna četkice za slikanje

Sada kada znate kako se dele četke za slikanje prema vrsti, treba obratiti pažnja i na druge kriterijume pri odabiru četkica. Dužinu četkice za slikanje ne bi trebalo zanemariti, mada ona zavisi isključivo od vašeg stila i načina na koji slikate. 

Držanje četkice sa kratkom drškom je slično kao držanje olovke, pa ćete se na ovaj tip četke za slikanje lako navići. S druge strane, ako ne volite da budete tik uz platno dok slikate, odgovaraće vam četkice sa dužom drškom. 

Vlakna su takođe izuzetno bitna. Osim što bi trebalo da budu stabilna i elastična, odnosno da se vraćaju u prvobitni oblik nakon povlačenja poteza, važno je i to da li su sintetička ili prirodna. 

Ukoliko koristite akrilne boje, sa kojima mladi umetnici uglavnom počinju, sintetička vlakna će vam više odgovarati zbog hemijskog sastava akrilnih boja. Takođe, sintetičke četke za slikanje su i čvršće nego prirodne kada ih natopite bojom ili vodom, pa su uglavnom zahvalnije za upotrebu od prirodnih. 

Debljina četke za slikanje 

Pribor za slikanje, tačnije debljina i veličina četke, platna i drugih elemenata zavise od proizvođača do proizvođača. Ne postoji striktno određeno pravilo kada su dimenzije četkice u pitanju, pa je najbolje da istražite modele raznih proizvođača i proverite šta najviše odgovara vašem stilu slikanja. Ono što je najbitnije – izbora ima, pa nikada nećete doći u situaciju da ne možete da nađete dovoljno tanku četkicu. 

Kako se pravilno čiste četkice za slikanje?

Kvalitet četke za slikanje ne zavisi samo od proizvođača, već i od načina na koji ih održavate. Da bi dugo trajale i dobro služile, morate ih pažljivo negovati nakon svake upotrebe, kako svako naredno slikanje ne bi bilo uništeno tragovima boja sa prethodne slike. 

Po zavšetku slikanja, običnim papirom odstranite sa četke višak boje. Nakon toga, pokvasite ih mlakom vodom i protrljajte, a onda nanesite i sapun koji će otkloniti boju. Dovoljno je da četkice isperete i ostavite da se suše. 

Napominjemo da se uvek možete osloniti na sredstva za slikarski pribor, tačnije sapune koji su namenjeni upravo ovoj svrsi. Ipak, običan sapun za ruke može odlično očistiti svaku četkicu, ali je bitno da to ne bude tečni sapun koji može izazvati oštećena vlakana. 

Za održavanje četkica je vrlo važno da tokom korišćenja budu u horizontalnom položaju, kao i to da ne čekate da se boja osuši, jer je četkica samim tim upropaštena. 

Ukoliko birate vaš prvi slikarski materijal, svakako krenite od četkica jer su one vaš najvažniji alat u stvaranju umetničkog dela. Informišite se dodatno i kod proizvođača o specifičnim karakteristikama četkica, i ne zaboravite da im priuštite adekvatnu negu i čišćenje, jer upravo od toga zavisi koliko će vas dugo i kvalitetno služiti vaš osnovni pribor za slikanje. 

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Nema proizvoda u korpi.