Koliko je važna kvalitetna oprema i nameštaj stvaralačkog prostora
/
/
Koliko je važna kvalitetna oprema i nameštaj stvaralačkog prostora

Koliko je važna kvalitetna oprema i nameštaj stvaralačkog prostora

Umetnički atelje je mesto gde se rađaju ideje i započinju novi umetnički projekti. Iz tog razloga, treba ga tretirati gao drugi dom, a tako i opremiti.

Pravi umetnici bi možda rekli da su volja i ideje najbitniji – a za ostalo se možemo snaći. Ipak, za stalcima, radnim stolovima i platnima provodimo sate, i najmanje što možemo da uradimo za sebe jeste da obezbedimo udoban i kvalitetan nameštaj i opremu, kako bi bili u elementu dok stvaramo.

Leđa i noge stradaju prvi

Sedenje, sedenje i sedenje – nažalost, drugog pogodnog položaja za rad nema, pa ćemo sedeti satima. Svi stručnjaci za zdravlje i fitnes preporučuju da tokom dana što manje sedimo, da se istežemo redovno i da što manje krivimo leđa, ali svi koji rade u tom položaju znaju koliko je lako zaneti se i u istom položaju provesti i preko dva sata, bez ikakve pauze.

Radni sto, laptop i ergonomska stolica

Višečasovno sedenje bez prekida loše je iz mnogo razloga:

  • mišići nogu i gluteusa se ne koriste, što dovodi do slabljenja i atrofije, a slabe noge znače manjak stabilnosti celog tela i opasnost od povreda;
  • povećan rizik od pojave metaboličkog sindroma, gojenje;
  • fleksori kuka (iliopsoas) se skraćuju, što uzrokuje bolove u preponama, kukovima i leđima;
  • loše držanje na duže staze oštećuje kičmu i izaziva hronične bolove u leđima;
  • proširene vene i kapilari.

Kako poboljšati držanje dok sedimo?

Imajte na umu kakvim se poslom bavite, i nabavite nameštaj koji će vam maksimalno olakšati dobro držanje, da ne morate stalno na to da mislite – jer realno i nećete, jer ste zauzeti u kreativnom procesu.

Umesto običnih nabavite klečeće ergonomske stolice – njihov čudan oblik jedva i da liči na stolice, ali osim što su znatno udobnije nego što izgledaju, tako su napravljene da podstiču dobro držanje cele kičme, od repa do vrata i ramena. Klečeće stolice dobre su ako šijete, pišete ili crtate, ali svakako povremeno ustanite da razmrdate noge i istegnete se!

Ispod stola postavite neku nisku hoklicu ili sličnu stvar na koju možete da podignete noge dok sedite, a što se stolova tiče, nabavite dobre, prilagodljive, sa podesivom visinom i pločom koja se može naginjati.

Dobra organizacija mnogo pomaže

U odbranu svih čiji su stolovi, stolice i sve moguće horizontalne površine natrpane stvarima i opremom, a fioke pred eksplodiranjem – znamo i razumemo važnost kreativnog „nereda”, jer mnogi ljudi dobro funkcionišu samo u okruženju gde sami određuju pravila.

Umetnica i štafelaj

Ipak, ako vam se boja osuši dok jurite ključnu četkicu, za koju se ispostavilo da je završila u šolji za čaj umesto u šolji za ispiranje boje – možda treba malo preurediti stvari.

Samo boljim korišćenjem već postojećih kapaciteta možete uraditi mnogo za sebe – probajte ove male trikove:

  • unapredite fioke tako što ćete ubaciti pregrade u njih: iskoristite plastične držače za escajg, ili izmerite i isecite čvrst karton;
  • čuvajte materijal u providnim kutijama da biste odmah videli šta je u kojoj, bez čitanja etiketa.

Pored toga, nabavite nameštaj koji vam zaista odgovara – osmislite sami konfiguraciju polica, jer vam se na duže staze ovo mnogo više isplati nego kupovina gotovih.

Kada znate gde šta stoji i imate dovoljno mesta da smestite svu opremu, nećete trošiti vreme preko potrebno za stvaranje.

Kvalitetna oprema je pola posla!

Možda ste platili četkicu 500 dinara manje, ali će se to naplatiti na vašim živcima kada bude počela da se linja, a dlačice lepe za svež nanos boje.

Negde se može uštedeti, negde zaista ne – i to se vidi na završnom proizvodu. Ako on izgleda jeftino i nekvalitetno, ne samo da se smanjuje verovatnoća da će se prodati, nego se i gubi značaj vremena koje ste uložili u smišljanje i izradu nakita, slika i drugih umetničih predmeta.

Zato treba da investirate u opremu koja vas neće izdati kada vam je to najmanje potrebno, i materijal sa dobrim performansama – a štedite na stvarima gde se to neće videti.

U dobro opremljenom ateljeu, radionici ili sobi svaki umetnik će biti spreman da da sve od sebe, u raspoloženju koje podstiče kreativni proces i zadržavajući dobro zdravlje.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Nema proizvoda u korpi.