Leonardo da Vinči – najpoznatija dela renesansnog genija
/
/
Leonardo da Vinči – najpoznatija dela renesansnog genija

Leonardo da Vinči – najpoznatija dela renesansnog genija

Leonardo da Vinči smatra se svojevrsnim umetničkim genijem. Živeo je od 15. aprila 1452. do 2. maja 1519. godine i za to vreme je postao jedan od najuticajnijih umetnika u istoriji, koji je ostavio značajno kulturno nasleđe ne samo u oblasti umetnosti, već i nauke.

Živeo je u zlatnom dobu stvaralaštva, među savremenicima poput Rafaela i Mikelanđela, a svojom genijalnošću da Vinči je doprineo brojnim umetnostima, među kojima su sikarstvo, vajarstvo, arhitektura… Danas, čini se da nijedno ime ne simbolizuje doba renesanse bolje nego sam Leonardo da Vinči. 

Leonardo da Vinči slike – vrhunsko stvaralaštvo istaknutog umetnika

Slike Leonarda da Vinčija se danas smatraju vrhunskim delima ovog “univerzalnog genija”, kako su ga često nazivali. Bio je fasciniran misterijom ljudskog lica i mogućnošću čitanja duše kroz pokrete i izraze lica.

Njegova poznata rečenica “Slikarstvo je poezija, koja je vidljiva i ne da se čuti, a poezija je slikarstvo koje se sluša i nevidljivo je” i dan danas nosi snažnu poruku o vrednosti ovih oblika umetnosti i njihovoj međusobnoj povezanosti, koja je čini se opipljiva samo vrhunskim stvaraocima. 

Kada je u pitanju Leonardo da Vinči slike koje je on stvorio ne prelaze brojku od 70, od kojih je veliki broj nedovršen, ali se on ipak bez dileme smatra jednim od najuticajnijih i najinovativnijih predstavnika umetničkog pravca renesanse.

Koje su to slike Leonarda da Vinčija koje i danas, nekoliko vekova od nastanka, impresioniraju sve ljubitelje umetnosti?

#1 Mona Liza – prvi psihološki portret ikada naslikan

Mona Liza ili Đokonda je čuveno remek-delo renesansnog slikara Leonarda da Vinčija. Izrađena je uljanom tehnikom na drvenoj ploči od topole, u periodu od 1503. fo 1505. godine. Slika je portret mlade firentinske dame, Lize del Đokondo. Danas je portret Mona Lize izložen u Muzeju Luvr, u Parizu.

Slikar Leonardo da Vinči je upotrebio piramidalni raspored elemenata koji slici daje osećaj spokojstva. Njene grudi, vrat, lice i ruke su obasjane svetlošću istog intenziteta. Kada je u pitanju Leonardo da Vinči Mona Liza je naslikana tako da sedi uspravljena sa položenim rukama i otuda je rezervisana prema posmatraču. 

Njen pogled ostavlja iluziju neme komunikacije. Opšti utisak je da je prikazana misteriozna idealizovana žena, bliska i daleka u isto vreme.

slika mona lize

#2 Tajna večera je jedno od najvažnijih dela ovog umetnika

Tajna večera ili Poslednja večera jedno je od najznačajnijih dela Leonarda da Vinčija, a smatra je jednim od najvećih svetskih umetničkih remek-dela. Slikana tehnikom freske, nastala je u periodu renesanse, verovatno od 1494. do 1498. godine.

Interesantno je da na ovoj slici Tajne večere, Juda sedi na istoj strani stola sa svim ostalima, isto kao i Isus Hristos i apostoli, za razliku od tradicionalnog prikazivanja kada sedi na suprotnoj strani.

#3 Dama sa hermelinom – prikaz mlade devojke sa životinjom

Slikar Leonardo da Vinči je delo Dama sa hermelinom naslikao uljanim bojama na dasci krajem 15. veka. Prema istoričarima, dama je Sesilija Galerani, koja je bila ljubavnica vojvode od Milana, Ludovika Sforce. Imala je svega 15 godina kada je naslikana.

Sliku je u Italiji poljski državnik i pisac Adam Čartoriski 1798. godine. U Drugom svetskom ratu završila je u Nemačkoj kod nacista. Na kraju rata slika je vraćena u Krakov i u vlasništvu je porodice Čartoriski.

#4 Madona sa karanfilom – religijski motivi na slici Leonarda da Vinčija

Madona sa karanfilom ili Madona sa detetom, kako se još naziva, je slika Leonarda da Vinčija, nastala između 1478. i 1480. godine. Od 1889. nalazi se u muzeju Stara pinakoteka, a do tada je bila u privatnom vlasništvu.

Centralni motiv ove slike Leonarda da Vinčija je mlada Devica Marija sa svojom golom bebom Isusom na krilu. Marija sedi i nosi skupoceni nakit, a u levoj ruci drži karanfil, što se tumači kao simbol isceljenja. 

Lica su osvetljena dok su objekti okolo tamniji, pa je tako karanfil pokriven senkom. Dete gleda gore, dok majka gleda dole, tako da ne postoji kontakt očima. Portret je postavljen u sobi sa po dva prozora sa svake strane centralnih figura

madonina slika koju je slikao leonardo da vinči

#5 Sveti Jovan Krstitelj – jedno od njegovih poslednjih dela

Sveti Jovan Krstitelj je naslikana uljanom tehnikom na orahovom drvetu.Slikar Leonardo da Vinči je delo stvarao u periodu od 1513 do 1516. godine, kada je visoka renesansa prelazila u manirizam. Smatra se da je ovo poslednja Da Vinčijeva slika. 

Delo prikazuje Svetog Jovana Krstitelja, koji je obučen je u krzna, ima dugu kovrdžavu kosu i zagonetni osmeh. U levoj ruci drži krst od trske dok desnom rukom pokazuje naviše, prema nebu. 

Za Leonarda da Vinčija se može reći da je jedan od najpoznatijih slikara, ali i umetnika svih vremena. Mladim umetnicima on je večna inspiracija i uzor, a ukoliko i vi imate želju da krenete putevima umetnosti i ispoljite svoju kreativnost u punoj meri BAH hobi centar je tu da vas motiviše i usmeri na pravi način.

Kod nas se kroz veliki broj kreativnih radionica i kurseva možete upoznati sa gotovo svim oblicima umetnosti i na taj način negovati i ispoljiti svoj talenat. Možda se baš u nekome od vas krije novi umetnički genije, baš poput Leonarda da Vinčija. 

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Nema proizvoda u korpi.