Najbolje tehnike slikanja na staklu
/
/
Najbolje tehnike slikanja na staklu

Najbolje tehnike slikanja na staklu

Budući da je ova vrsta umetnosti razvijena još u 9. veku u Nemačkoj, od tad pa do danas razvijene su mnoge tehnike koje su mogu naučiti na posebnim kursevima specijalizovanim za slikanje i pravljenje vitraža. Ako vas zanima ova forma umetnosti i želite da saznate više o njoj, ovde ćete naći koje sve tehnike slikanja na staklu postoje.

vitraž stakloIako je sad malo palo u zaborav, slikanje na staklu je nekad bilo najdominnatnija umetnička forma u Evropi. Uz korišćenje različitih tehnika za slikanje na staklu, umetnička dela nastala na ovaj način suukrašavala zidove srednjovekovnih katedrala ili bazilika, koje su posećivali ljudi koji nikad ranije nisu bili u prilici da vide neki portret ili sliku pejzaža.

Ova primenjena umetnost je zanimljiva pre svega zbog samih osobina stakla, budući da kad slikate na njemu morate uzeti u obzir njegoveestetske karakteristike, ali i kvalitet,vrstu i kako se prelama u dodiru sa svetlom.

Tradicionalne tehnike

Većina tehnika za slikanjena staklu koje su i danas u upotrebi su varirale tokom vremena, ali nisu se mnogo promenile u odnosu na jednu od prvih tehnika koja je osmišljena, a koja je i danas u upotrebi.

Mozaik

Ova tehnika slikanja podrazumeva upotrebu metalnih soli za dobijanje različitih nijansi za bojenje stakla, koje se posle koriste u fragmentima za stvaranje mozaika. Delići mozaika su spajani komadićima olova koje je savijano tako da se prilagodi dizajnu prethodno osmišljenom i urezanom na belom stolu. Naravno, danas za to imamo papir, ali tada je to bio luksuz.  

Ova tehnika je unapređena pronalaskom boje za staklo koja je omogućila dodavanje detalja na prethodno obojenu bazu. Boje su bile dostupne u nijansama crne i braon, pri čemu je intenzitet pre svega zavisio od tipa oksida koji se koristio prilikom slikanja na staklu.

Sitni i delikatni detalji su dodavani običnim slikarskim četkicama, ali umetnici su koristili i štapiće i pera da bi razmazali linije i stvorili grublji efekat. Četka od jazavičje dlake je korišćena da boja omekša, kao i da bi se proizveo tačkast efekat na slici.

Danas je tradicionlna tehnika slikanja na staklu u mnogo čemu poboljšana. Spojnice od olova se više ne koriste, a dostupne su i više od dve nijanse boja.

Dodavanje srebra u staklo

obojeno stakloTehnika slikanja na staklu iz 14. veka koja je podrazumevala dodavanje komponente srebra u staklo, kako bi ono nakon pečenja promenilo boju na površini. To je inače prva tehnika koja je primenjena na spoljašnjost stakla, jer se do tad ograničavalo na unutrašnjost. U zavisnosti od temperature, staklo bi promenilo boju u nijansama od žute do narandžaste.

Emajl

U 16. veku su se pojavile boje za staklo koje poznajemo i danas. Ovakve slike nazivamo emajliranim , i prave se od pigmentiranih oksida metala, mlečnog stakla i mešavine vode, gumarabike ili ulja od lavande. Može se aplicirati na staklo pri čemu su umetnici u mogućnosti da stvaraju različite boje, oblike i forme direktno na podlozi.

Za kompleksniji dizajn, emajl se može aplicirati u slojevima i peći nekoliko puta, što će boje učiniti živahnijim i manje providnim.

Moderne tehnike

Moderne tehnike slikanja na staklu podrazumevaju tehnike osmišljene tokom 19. veka imitiranjem vekovima starih evropskih vitraža, ali na manjoj skali.

Tehnika bakarne folije

Ova tehniku je stvorio američki umetnik Luis Komfort Tifani, tako što je ivicu svakog komada stakla oblagao u bakarnu foliju, lemio ih i tako stvarao mozaičke kompozicije, najčešće na lampama i prozorima.

Gemajl

Gemajl u prevodu sa francuskog znači “emajlirani dragulj”. Razlikuje se od tradicionalnog emajla po tome što se fragmenti stakla preklapaju i lepe specijalnim  transparentnim lepkom  za tu svrhu, što stvara suptilnije i mekše nijanse.

Grafiti i šabloni u staklu

Ova tehnika slikanja na staklu je naročito popularna prilikom dekoracije kućnog eneterijera, i relativno lako ju je savladati. Brojni sajtovi nude šablone koji se mogu štampati, a možete ih i napraviti korišćenjem emajla ili boja u spreju, tako što ćete je isprskati preko šablona na željeni predmet.

Kao što vidite, slikanje na staklu je nekada bilo rezervisano za crkve i kapele, a danas je dostupno manje-više svima koji žele da dekorišu prostor ili stvaraju umetnička dela. Šta god je vaš motiv,  od navedenih tehnika možete izabrati vama najzanimljiviju i baciti se na slikanje.

Ako želite da naučite neku od ovih tehnika, tu su radionice i kurs slikanja na staklugde možete probuditi svoju kreativnost i saznati zašto je slikanje na staklu tako opuštajuće!

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Nema proizvoda u korpi.