Šta predstavljaju motivi na pirotskom ćilimu i kako se oni prave?
/
/
Šta predstavljaju motivi na pirotskom ćilimu i kako se oni prave?

Šta predstavljaju motivi na pirotskom ćilimu i kako se oni prave?

Iako je naša zemlja poznata po brojnim vrstama tepiha i ćilima, jedino su pirotski ćilimi prepoznati van granica, na međunarodnom nivou. Ovaj tradicionalni proizvod tekstilnog zanata karakterističan je za područje Stare planine, odnosno Pirotskog okruga. 

Pirotski ćilim jedan je od zaštitnih simbola okruga i predstavlja srpski brend zaštićenog geografskog porekla, za šta su zaslužni atraktivni motivi na pirotskom ćilimu.

Pirotski ćilim predstavlja dragulj zanatskog i umetničkog rada, sa specifičnim aspektima izrade i bogatom tradicijom koja ga okružuje. S obzirom na to da je srpska tradicija ovekovečena u brojnim simbolima i skrivenim značenjima, pirotski ćilim predstavlja odličan pokazatelj takvog trenda.

Specifično za pirotski ćilim je što ovi tepisi nemaju naličje, već dve potpuno iste strane, što je predstavlja jedinstvenu pojavu u svetu. Tkački zanat koji se vekovima neguje u Pirotskom okrugu zahteva da ovi čisti tepisi budu ukrašeni bogatim šarama i ornamentima, iza kojih često leži skriveno značenje. U nastavku teksta pročitajte šta se krije iza simbolike pirotskih ćilima i kako se oni prave

Tepih sa crvenim šaramaTehnika pirotskih ćilima stigla sa turskim osvajačima 

Iako je teško odrediti tehniku pirotskih ćilima, pretpostavlja se da je ovaj jedinstveni zanat u naše krajeve stigao sa turskim osvajačima i da se vekovima razvijao u okvirima naše države. Sama veština tkanja se sa Pirota ubrzo proširila na lokalna mesta pa je takao čitav pirotski kraj postao poznat po tkačkoj veštini.

Pirotski ćilim kao neobični simbol ovog kraja od 2002. godine ima zaštićeno geografsko poreklo, što znači da se pirotski ćilimi mogu tkati isključivo u Pirotu. Uprkos tome što je tehnika ćilimarstva bila zastupljena još u srednjem veku, intenzivnije se razvijala u 19. veku kada je tri četvrtine žena iz Pirotskog okruga počeo da se bavi ovim zanatom.

Kako se pravi pirotski ćilim?

Vredne ruke tkalja, razboj, alatka tupica i vuna dobijena od autohtone vrste ovce – pramenke, koja može da se uprede u tanke i izuzetno čvrste niti vune, odgovor su na pitanje kako se pravi pirotski ćilim

Vuna od koje se pravi tepih bojila se prirodnim bojama – potapanjem biljaka u kišnicu. U zavisnosti od dela biljke – list, kora, koren, kao i doba godine u kojem se farba, dobijale bi se različite nijanse i boje.

Izrada pirotskog ćilima predstavlja dugotrajan i složen postupak koji počinje “snovanjem”, u kome tkalje broje niti ručno. Zbog prefinjenog dizajna ćilima, sve niti moraju da budu iste dužine, pa je oštro oko i veliko iskustvo neodvojiv deo procesa izrade. Timski rad i saradnja između tkalja se podrazumeva, zbog nekoliko faza koje prolazi izrada svakog pirotskog ćilima.

Onda kada su niti raspoređene, izbrojane i zavezane po prethodno utvrđenim pravilima, osnova ćilima se prebacuje na razboj, gde počinje proces izrade ćilima. Niti se dalje obrađuju pažljivim pospupcima, pa tako ćilim polako dobija svoje obrise. Bogatstvo boja, šara, vanvremenskih detalja i ornamenata, uz dva identična lica i jedinstven način izrade, učinili su da pirotski ćilimi postanu poznati u svetskim okvirima.

Pirotski ćilim šare- simbolika motiva na srpskom brendu

Osim zanatskog umeća koje je potrebno kako bi se istkao pirotski ćilim, svaka tkalja je u sebi imala i dozu umetnosti kako bi na najbolji način iznela zahtevan zadatak izrade ćilima. Svaki ćilim svoju priču predočava simbolima i bojama, neverovatnim šarama i maštovitim vezovima. 

Kada je u pitanju pirotski ćilim šare ovog “svetog prostora”, kako ga neki oslovljavaju, unutar svojih pravougaonika kriju i magijski značaj – četiri godišnja doba, četiri strane sveta, četiri Svete planine i slično. Svaka šara koju tkalja provlači kroz vertikalan razboj predstavlja vekovne simbole za koje se veruje da su preuzeti iz turske tradicije.

Tako se na pirotskom ćilimu pojavljuje kornjača, za koju se veruje da označava duh i srećan život u blagostanju. Poznata je i Kondićeva šara, kao jedna od najzanimljivijih u pirotskom ćilimarstvu, a veruje se da služi protiv uroka, kao zaštita doma i porodice, čuvar materijalnog i nematerijalnog bogatstva. Pored same simbolike Kondićeve šare, ovaj ćilim je poznat i po svojoj izdržljivosti i viševekovnom “roku trajanja”.

Šareni tepisi smotani uza zidMistični ornamenti na pirotskim ćilimima

Postojanje magičnih simbola i mistika koja je često “uroke” karakterisala kao najveće protivnike srećnog i dugovečnog života dovela je do toga da mistični ornamenti na pirotskim ćilima i bogatstvo boja budu kontratežu urocima.

Prema predanju, neudatim devojkama se u kuću unosila i poklanjala šara kojom se razbijao taj urok, pa su se te devojke posle godinu dana udavale. Takođe, bombe na ćilimu su označavale mušku snagu i poklanjale su se detetu pre polaska u školu, dok su đulovi na direci označavali bujnu žensku lepotu.

Pirotski ćilimi kao remek-delo sa dva lica

Pored toga što pirotski ćilimi imaju dva lica, kao jedini takav slučaj zabeležen u svetu, njih karakteriše i dugovečnost. Pirotski ćilimi imaju nevidljive završetke, usled tkanja na vertikalnom razboju jer se potka tako utkivala da se nigde ne vidi ni kraj ni početak.

Pirotski ćilimi predstavljaju slikovna pisma, unikatne kreacije koje imaju kulturno-istorijski značaj, čuvaju bogatu tradiciji Pirotskog okruga i svedoče o nekim lepšim vremenima u kojima su se stari i priznati zanati negovali i baštinili kao vrhunska dostignuća. Motivi na pirotskom ćilimu će sigurno ulepšati i vaš dom!

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Nema proizvoda u korpi.