„Vajanje“ čelikom – skulpture od čelične žice
/
/
„Vajanje“ čelikom – skulpture od čelične žice

„Vajanje“ čelikom – skulpture od čelične žice

Umetnička dela vajara već vekovima su predmet divljenja, a poslednjih godina je koncept pravljenja skulptura od čelične žice postao veoma popularan. Žica se, zahvaljujući tome što je savitljiva, sve više koristi prilikom izrade skulptura, a pomoću nje su umetnici napravili skulpture koje veoma realno odslikavaju ljudsko telo, prirodu i životinje.

Takođe, pojedini umetnici u svetu su tanku čeličnu žicu iskoristili da naprave magični svet, koji je nastao kao proizvod njihove mašte, kako bi ulepšali i uneli magiju u svoj grad. Neki od njih su tehniku vajanja naučili kroz kurs, dok su neki umetnici samouki. Pročitajte naredni tekst i saznajte kako izgledaju njihove skulpture napravljene od čelične žice.

Čelične skulptureČelik kao inspiracija za stvaranje umetničkih dela

Još u antičko doba, statue vajara su oduševljavale ljude, a danas predstavljaju dragocena umetnička dela koja su izložena u muzejima i galerijama širom sveta, ali i ulepšavaju otvorene površine u različitim gradovima.

Pre nekoliko decenija vajari su počeli da usvajaju novi koncept prilikom stvaranja skulptura, otkrivši da čelična žica može biti odličan materijal za izradu skulptura koje izgledaju prilično realno. Danas, umetnici iz celog sveta koriste čelik kako bi napravili skulpture, koje će ukrasiti parkove gradova u kojima žive, a žicu najčešće koriste  kako bi napravili figure ljudskog tela, koje verodostojno oponašaju obline i mišiće na telu.

Skulpture vila i vilenjaka od čelične žice

Vajar iz Velike Britanije Robin Vajt uz pomoć veoma jednostavnog materijala žice stvara skulpture koje oduševljavaju posetioce. Ono što ove skulpture čini posebnim su detalji, koje čelična žica ističe, a interesantno je da britanski vajar pored žice, koristi prirodno osvetljenje za izradu skulptura. Bajkoviti svet od skulptura se savršeno uklopio u parku engleske grofovije Stafordšir, gde su ova dela izložena.

Robin Vajt je skulpture napravio tako što je žice od nerđajućeg čelika, koju umotova u gusto klupko i oblikuje ih u željenu formu. Britanski umetnik je prilikom izrade skulptura vodio računa o svakom detalju, pa se tako na jednoj od njegovih skulptura vile jasno vidi svaki pramen kose, a cvetovi maslačka koji vila drži dok skače visoko u vazduh, izgledaju kao zaista lete u vazduhu.

Ženska skulptura od čelične žice

Još jednom britanskom vajaru Ričardu Stejntropu je čelična žica poslužila za stvaranje umetničkih dela, pa je tako napravio skulpture u obliku ljudskog tela. Naime, engleski umetnik tvrdi da je žica odličan materijal za izradu ovakvih figura, jer veoma realno može da oponaša mišiće i obline na ljudskom telu.

Većina skulptura je pravljena po uzoru na žensko telo, figure su uglavnom u pokretu ili zauzimaju određenu pozu, a postoje i one koje izgledaju kao mitska bića, pa tako pojedine ženske figure imaju krila, rogove ili rep. Takođe, postoji i nekoliko skulptura koje oponašaju prirodu, kao i muško telo, koje je predstavljeno kao šumski duh.

Skulpture od žice po uzoru na antička dela

Ruska umetnica Nađa Zubareva je uz pomoć čeličnih niti premazanih polimerom uspela da napravi skulpture koje su inspirisane delima antičkih vajara. Skulpture ljudskih figura su predstavljene na originalan način, jer su međusobno povezane kutijama od istog materijala u kojima se nalaze.

Ovakva umetnička dela su uglavnom izložena u galerijama i muzejima, međutim izgleda da ove figure najveći utisak ostavljaju na ljude kada su izložene na otvorenim površinama, kao na primer u slučaju skulpture balerine koja je okružena snegom u šumi ili figure zagrljenog muškarca i žene na železničkoj stanici.

Izrada skulpture od čelikaČelične figure u prirodi

Savremeni britanski skulptor Martin Debenham stvara skulpture od nerđajuće čelične žice koje su inspirisane prirodom i mitskim pričama. Ovaj samouki umetnik je napravio veliku žičanu kolekciju impresivnih figura koje su stvorene oblikovanjem elegantnih oblina i zavarivanjem žice. Skulpture su ekspresivne forme i odslikavaju specifičan umetnikov pogled na svet.

Figure su pravljene trodimenzionalno, a većina njegovih čeličnih figura je predviđena da bude postavljena u prirodi. Naime, kada su skulpture smeštene u prirodno okruženje, dok se presijavaju na suncu, čini se kao da oživljavaju mitske priče. U šumskom predelu su smeštene figure sirene, koja izgleda kao da će svakog trenutka uskočiti u jezero i zaplivati, kao i figura orla koji izgleda kao da lebdi.

Čelična žica predstavlja savršeni materijal za izradu verodostojnih skulptura ljudskog tela, životinja i prirode. Iako su dela savremenih skulptora uglavnom proizvod njihove mašte, čini se da u prirodnom okruženju izgledaju veoma realno i živo. Bilo da su inspirisana antikom, bajkama ili mitovima, ova dela ostavljaju utisak na prolaznike koji ih gledaju šetajući se kroz park, šumu ili ulicu.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Nema proizvoda u korpi.