Zaglavili ste na projektu? Evo kako da nastavite dalje!
/
/
Zaglavili ste na projektu? Evo kako da nastavite dalje!

Zaglavili ste na projektu? Evo kako da nastavite dalje!

Umetnička blokada je noćna mora svakog kreativca, ali najčešće se prevazilazi vrlo lako! Pripremili smo vam nekoliko saveta za povratak inspiracije i samopouzdanja, da završite vaš projekat na pravi način.

Postoje umetnički projekti na kojima ste proveli više vremena nego što je potrebno i nemate lepu uspomenu na njih – rad na silu dok niste bili u elementu vas je iscrpeo, i pomislili ste da najradije više nikad ne biste uhvatili opremu u ruke!

Međutim, ova raspoloženja su potpuno prolazna, i javljaju se tokom kreativnih blokada. Njih ne možete uvek sprečiti, ali ih se možete rešiti brzo i lako. Kako ih prebroditi i nastaviti sa stvaranjem bez muke – saznajte u tekstu koji sledi!

Odložite ga na neko vreme i radite nešto drugo

Ne kada ne vredi frustrirati se i upinjati se oko projekta gde je zapelo. Dozvolite sebi mali odmor i pauzu od rada i na neko vreme ga „zaboravite”, da bi mu se kasnije vratili sveži i sa novim nadahnućem.

slikanje na platnuMožete potpuno pauzirati s radom, ili napraviti presek uz novi, manji projekat; na primer, ako je u pitanju pravljenje nakita, odložite grandioznu ogrlicu čija je izrada u toku a ne znate kako da je nastavite, i napravite neku malu i jednostavnu narukvicu. Možda će vam to vratiti raspoloženje ili doneti sasvim nove ideje.

Potražite inspiraciju oko sebe

Nekada se dešava da usred rada malo zastanete, pogledate svoj rad i shvatite da nešto nedostaje, a ne možete da smislite šta bi to moglo biti, i ne znate kako da nastavite dalje.

U toj situaciji možete malo promeniti sredinu: ako radite na pejzažima, provedite malo više vremena na otvorenom, u prirodi. Odložite telefone i opustite se, razgledajući motive oko vas.

Naročito presijavanje koje primetite na grudima neke ptice, ili žbun zatečen u smeni godišnjih doba sa lišćem svih boja – dopustite da vas ponovo iznenade i inspirišu. Skicirajte detalje na licu mesta i probajte da ih naslikate dok vas još drže utisci.

Podsetite se originalne ideje

Kada se u radu zanesete i dopustite da vas svaka ideja odvede na svoju stranu, možete da završite u ćorsokaku.

Probajte da se pridržavate osnovnog koncepta koji ste od početka imali na umu, i realizacija će biti mnogo lakša, kada znate koji sve elementi ulaze u izradu. Na kraju ćete lako dodati nove motive, a možete i zapisati u svoj notes osnovne beleške o njima, i od tih ideja stvoriti sasvim nova dela.

Nekada važi pravilo da je manje – više.

Neka vam muzika vrati tempo

Ukoliko već ne slušate muziku u toku rada, vreme je da napravite svoju plejlistu!

Uz odabrane pesme i kompozicije poređane u onom pravom redosledu, rad će se odvijati tečnije, a tempo muzike prenećete na svoje poteze. Rad u tišini nije zanimljiv svakome, tako da probajte da ga oživite na ovaj način.

Neka to budu dinamične, snažne pesme koje bude emocije u vama, ili neobične i kreativne kompozicije koje do sada niste slušali. Na primer, „Karneval životinja” čuvenog kompozitora po imenu Camille Saint Saens – od kojih je najpoznatiji deo Akvarijum naročito mističan i budi maštu.

Potražite drugo mišljenje

Ponekad rešenje stoji nadohvat ruke, ali vam uporno izmiče jer provodite previše vremena u radu. Kako biste sagledali stvari iz drugog ugla i pokrenuli se, pitajte za mišljenje nekoga drugog.

Često će predlozi nekoga potpuno neupućenog dati sasvim nove ideje i mogućnosti za rad, a u razgovoru ćete se možda i sami setiti kako biste mogli da nastavite sa radom.

Kreativna blokada dešava se svima, ali je svi mogu i rešiti! Najbitnije je da dopustite sebi da uživate u radu, i sve će ponovo teći glatko kao što je i počelo.

Ako vam konkretan projekat ne ide od ruke, nemojte odustajati od svega – u našoj ponudi postoji pregršt kurseva i radionica gde se možete posvetiti nečemu što vam bolje ide, ili kroz učenje i zabavu shvatiti gde je zapelo.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Nema proizvoda u korpi.