Zaštita umetničkih dela video nadzorom
/
/
Zaštita umetničkih dela video nadzorom

Zaštita umetničkih dela video nadzorom

Umetnička dela predstvaljaju rezultat stvaralačkog genija, talenta, nadahnuća, inspiracije i uloženog truda, rada i napora jednog umetnika. Zbog toga ona imaju ogromnu vrednost, a neka od njih se smatraju neprocenjivim. Svaka galerija ili muzej koji poseduju ovakva umetnička dela, iz tog razloga imaju veliku obavezu i odgovornost da prema njima postupaju sa posebnom pažnjom i da ih čuvaju što je bolje moguće

Muzej za zelenim stubovima od mermera

Nažalost, kroz istoriju se pokazalo da tradicionalne prakse obezbeđenja i osoblje u muzejima nisu dovoljni da se nose sa pljačkašima koji su danas sve opremljeniji i sve inteligentniji, pa im stoga polazi za rukom da ukradu vredna umetnička dela i muzejske eksponate

Međutim, baš kao što se umetnost menja i razvija, tako se i sigurnosne mere u muzejima neprestano unapređuju i bezbednost se podiže na znatno viši nivo.

Šta podrazumeva obezbeđivanje umetničkih dela?

Muzeji i umetničke galerije su mesta okupljanja velikog broja posetilaca, što nosi sa sobom određeni rizik. Ukoliko tome dodamo činjenicu da se u ovim objektima često čuvaju vredni eksponati, to znači da bezbednost mora biti jedan od prioriteta.

Zbog toga je za obezbeđivanje ovakvih objekata neophodno pronaći rešenje koje dostiže najviši nivo bezbednosti, jer je takav sistem potreban jednoj modernoj kulturnoj ustanovi. Važno je znati da briga za bezbednost započinje izvan objekta, gde sistemi za perimetarsku zaštitu i video nadzor obezbeđuju prilaze i imovinu koja se nalazi na otvorenom prostoru.

Unutrašnjost objekata obezbeđuje se kroz zatvoreni sistem kamera unutrašnjeg video nadzora, sisteme za zaštitu elektronskih uređaja i sisteme za kontrolu fizičkog pristupa, koji vode računa o tome ko i kada može da uđe u koju prostoriju.

Svi ovi sistemi čuvaju eksponate van radnog vremena, a zaštitu umetničkih dela i eksponata od nesrećnog slučaja obezbeđuju sistemi za dojavu požara. Sigurnosne kamere primarno su sredstvo zaštite umetničkih dela, a sve što vas zanima o video nadzoru saznajte na ovom portalu

Kako treba da izgleda video nadzor u umetničkim objektima?

U svakom muzeju ili galeriji potrebno je obezbediti da umetničko delo bude vidno izloženo i dostupno posetiocima, ali i da bude dobro zaštićeno. Pritom, za svakog iskrenog posetioca i ljubitelja umetnosti, sigurnosne mere muzeja bi trebalo da budu neprimetne, dok bi, nasuprot tome, za potencijalne lopove mere bezbednosti trebalo da budu očigledne. Priznaćete, nimalo jednostavan zadatak!

Kada govorimo o video nadzoru muzeja i galerija od vitalnog značaja jeste dobar sistem analize podataka o broju i tipu posetilaca, njihovom ponašanju, a veoma je važno da kamere budu opremljene sistemom koji ima mogućnost prepoznavanja lica

Na taj način, moguće je pratiti protok posetilaca i već na samom ulazu u ustanovu kulture otkriti sumnjive ljude i predmete, kontrolisati pristup ograničeno dostupnim područjima u muzeju i obezbediti kvalitetan nadzor slabo osvetljenih zona u objektu.

Umetnička dela koja su bila na meti kradljivaca

Svi ste sigurno čuli za vanvremenska umetnička dela, kao što su Mona Liza Leonarda da Vinčija, Cvetovi maka Vinsenta Van Goga, Krik Edvarda Munka, ili Pikasova Glava Harlekina. Sva ova dela predstavljaju vrhunac svetske umetnosti, veoma su vredna, pa ne čudi što su tokom prošlosti često bila na meti kriminalaca. 

Sva ova dela bila su ukradena iz muzeja, a neka od njih i više puta, pa je jasno da takve stvari u 21. veku moraju biti otklonjene, a umetnost maksimalno zaštićena. Zato se danas sve više polažu nade u modernu tehnologiju i mere bezbednosti poput video nadzora, senzora pokreta, alarma protiv provale i raznih drugih savremenih sigurnosnih uređaja.

Na osnovu svega navedenog, jasno je da je sistem vidoe nadzora najbolje rešenje za obezbeđivanje ustanova kulture. Sigurnosne kamere su te koje mogu da omoguće ranu detekciju potencijalne pretnje ili kršenja bezbednosti, ali se efikasno prilagođavaju svakodnevnoj zaštiti i aktivnostima u muzeju. 

Ono što je najvažnije, efikasan video nadzor jeste bitan, ali ne sme imati uticaj na kvalitet iskustva koje posetilac doživi tokom boravka u galeriji ili muzeju. 

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Нема производа у корпи.