9 trikova za skiciranje za početnike
/
/
9 trikova za skiciranje za početnike

9 trikova za skiciranje za početnike

skiciranje početnikIdeja vodilja za početnike u crtanju i slikanju je sigurno svima poznata, a ona glasi ovako: ako želite da postane bolji, morate konstantno raditi na sebi. Međutim, nije to jedino što treba da znate na početku svoje ljubavi prema skiciranju.

Dobro je da povremeno nađete nov hobi, ali ako se odlučite za skiciranje morate to shvatiti ozbiljno. Kupite nov blok za crtanje, i primenite trikove najvećih umetnika koje vam otkrivamo u nastavku. Garantujemo da ćete vrlo brzo videti napredak vaših skica.

#1 Ne senčite prstima

Čini vam se da vam se linije stalno razmazuju i da ne možete da učinite ništa povodom toga? Grešite. Ovaj problem možete rešiti u roku od 2 minuta.

Umetnik Brun Coes naglašava da pri senčenju obavezno morate koristiti papirnu maramicu koju ćete staviti preko ruke, jer ćete tako izbeći razmazivanje linija koje se dešava ako ovo radite golim prstima.

Ukoliko ste desnoruki, preporučujemo vam da senčite s’ leva na desno; dok ako vam je leva ruka glavna – počnite sa desne strane i polako idite ka levoj.

#2 Kako nacrtati kovrždavu kosu?

Svima je na početku misterija kako to umetnici tako lepo skiciraju kovrdže u kosi, ali istina je da to zapravo uopšte nije teško. Ilustratorka Eva Widermann vam otkriva kako to ona crta kovrdže:

  1. Nacrtajte dve vertikalne linije koje će biti osnova koja će vam pomoći da odredite širinu i dužinu kovrdža;
  2. Između ovih linija nacrtajte jednu talasastu liniju;
  3. Malo ispod prve krivudave linije, nacrtajte još jedan ‘talas’ (primetićete kako se ispred vas na papiru formira kovrdža);
  4. Povežite otvorene krajeve linija;
  5. Izbrišite vertikalne linije;
  6. Dodajte malo detalja.

Ništa lakše, zar ne?

#3 Tekstura je, ipak, deo skice

Kako bi vaš crtež bio interesantniji, umetnica Patricia Ann Lewis – MacDougall predlaže da zadržite teksturu.

Neki umetnici misle da su vodene boje u olovci loše za skiciranje i mogu uništiti sliku, ali to ne mora uvek da bude slučaj.

Budite hrabri, a saznajte i kako se postiže harmonija boja u slikarstvu i vaša skica će definitivno biti zapažena.

#4 Skica neba – dobra vežba

Savršen način da postanete pravi profesionalac za skice jeste da na ovaj način nacrtate nebo. Ovde će vam od koristi biti razmazane linije koje dobijamo pomoću senčenja.

Marisa Lewis ima savet za vas – pri skiciranju neba je poželjno da nema oštrih linija već da one budu malo suptilnije. Međutim, umeće je u tome da ovo uradite a da to ne bude samo obična škrabotina (sem ako taj efekat želite da postignete).

Kako bi vam bilo lakše, uzmite papir koji ćete koristiti za “swatch” (uzorak) grafitne ili ugljene olovke, i onda uzmite površinu ili štapić koji koristite za mešanje kako biste pokupili ‘prašinu’ od olovke koju ćete upotrebiti za vaš crtež.

Preporučljivo je da prvo senčite svetliji deo, pa onda polako pređite na tamnije jer se crni grafit može zaglaviti na ‘mešalici’ i može vam uništiti rad.

#5 Kontrolišite olovku kojom skicirate

olovka rezač oštrenjeNačin na koji držite olovku može dosta uticati na vaše crtanje.

Ukoliko držite donji kraj olovke, imaćete veću preciznost, ali i pritisak na papir biće veći i samim tim taj deo crteža biće tamniji.

Ako, pak, želite svetlije linije, olovku bi trebalo da držite za gornji kraj, mada u tom slučaju imate manju kontrolu nad onim što radite, a i manju preciznost.

#6 Poželjne su različite linije

Činjenica je da nisu sve linije jednake. Promena linija iz uskih u široke i iz svetlijih ka onim tamnijim će doprineti dinamici vašeg crteža i učiniće ga zanimljivijim oku običnog posmatrača.

Kombinovanje pravih linija će biti zeznuto u početku, ali što više crtate to će vam biti lakše da uklopite različite elemente koji će izgledati dobro zajedno.

Slobodno eksperimentišite sa različitim vrstama olovaka (od 3h do 6B) ili pak držite olovku pod različitim uglovima.

#7 Prepoznatljive siluete likova sa skice

Sigurno se sećate da ste, dok ste bili mali i gledali animirane filmove, prepoznavali najbitnije likove čak i kada se pojavi samo njihova senka. E, tu leži moć dobre siluete.

Svrha moćne i interesantne siluete jeste da možete provaliti o kom se liku radi očas posla, a koji će takođe ostati u sećanju gledaoca.

Kako bi proverili da li će vaši skicirani likovi biti prepoznatljivi ako ih predstavite kroz siluete, uzmite paus papir (papir za precrtavanje) i preslikajte ‘okvir’ vašeg lika koji ćete popuniti tamnijom bojom.

Kada to uradite, pokažite taj papir vašim prijateljima i pitajte ih šta vide.

#8 Proverite da li postoje greške u proporcijama

Jedna od brojnih prednosti paus papira jeste ta što ga možete okrenuti na drugu stranu i videti crtež iz drugog ugla, a to će vam pomoći da vidite neke greške pa ćete skicu završiti duplo brže.

#9 Asimetrija je dobra stvar

Skice ne treba da budu skroz simetrične, jer bi inače bile veoma dosadne. Dobar način da izbegnete ovo jeste da samo one baš glavne linije na crtežu budu simetrične, dok ostale sitnice mogu biti asimetrične.

Pročitajte još i šta su likovni elementi i čemu služe.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Nema proizvoda u korpi.