Kako prepoznati talenat kod dece?
/
/
Kako prepoznati talenat kod dece?

Kako prepoznati talenat kod dece?

Talenat kod dece moguće je prepoznati tek onda kad se detetu dozvoli da ispoljava sve one karakteristike koje čine taj talenat čine uočljivim. Kada je Volt Dizni radio u jednim dnevnim novinama, otkaz je dobio uz reči da “nema previše dobrih ideja”. Danas svi znamo koliko dobrih ideja je zapravo proizašlo iz njegovog genijalnog uma.

Detetu je prilikom ispoljavanja talenata neophodno kvalitetno obrazovanje, podsticanje znatiželje i usmeravanje ka pravim stvarima. Što ranije dete krene da radi ono što voli i ono u čemu je dobro, ranije će te sposobnosti početi da razvija na pravi način. U nastavku teksta pročitajte nekoliko saveta o tome kako prepoznati talenat kod dece.

Dete boji u prirodiOdlike koje poseduju talentovana deca

Kod odgovora na pitanje šta je talenat, niko ne može da napravi tačnu listu koja sadrži sve neophodne sastojke. Uspeh koje dete ostvaruje školu, znatiželja koju iskazuje prilikom vannastavnih aktivnosti i pokazivanje zanimanja za sve što ga okružuje, samo su neke od odlika koje poseduju talentovana deca.

Naravno, postoji još takvih obrazaca ponašanja i crta ličnosti koje karakterišu talentovanu decu. Ovo su neki od njih:

  • Sposobnost brzog učenja;
  • Odlično rešavanje problema;
  • Snažna memorija sa izvrsnim pamćenjem detalja;
  • Sjajan smisao za humor;
  • Interesovanje za nauku i umetnost;
  • Stalno postavlja pitanje i logički povezuje događaje i celine;
  • Emotivna stabilnost;
  • Rečnik koji se stalno proširuje čitanjem i učenjem.

Deca sa talentom – razvijanje sposobnosti i utvrđivanje ciljeva

Ranije razvijanje talenata dovodi do bržeg ostvarivanja punog potencijala. Deca sa talentom treba da se stimulišu kako bi razvijali svoje sposbnosti i kako bi se talenat lako uočio. Uloga roditelja kod pravilnog usmeravanja talentovane dece je od ogromnog značaja.

Akademski ciljevi, odnosno uspeh u školi, treba u porodici da bude predstavljen na pozitivan način, kao svojevrstan zalog za budućnost.

Način da se pravilno neguje talenat kod dece je da se dete stalno posmatra. Uočavanje stvari koje kod njega izazivaju veće interesovanje, kao i pronalaženje načina da mu kroz zabavu predstavite učenje i rad na svom talentu, od velikog su značaja, bilo da ste roditelj ili nastavnik.

Upoznajte decu sa kulturom i naukom kroz posete muzejima, izložbama ili kreativne radionice za decu koje će ih dodatno stimulisati da svoj talenat izraze na jedinstven i kreativan način.

Knjige za decu, stripovi, dečiji crzeži, kao i svaki vid likovno-verbalne komunikacije koji podstiče maštu kod deteta se veoma preporučuje. Priče pred spavanje i igrice sa slovima i brojevima su dobar način da dete uvedete u materiju o kojoj želi da uči.

Talenat kod male dece – period ispoljavanja

Ako su veoma nadarena, talenat kod male dece može da se ispolji u ranom periodu detinjstva, od druge do sedme godine. Jasne sklonosti deteta ka muzici, plesu, sportu, umetnosti ili nauci se ispoljava u tom periodu.

S obzirom na to da je ovo osetljiv period u odrastanju, potrebno je posvetiti se deci kako njihov talenat ne bi ostao zanemaren. Baš ovaj period je pravi da se talenat kod male dece razvija i dodatno ohrabruje.

Dete crta na papiruTalenat za crtanje – način izražavanja deteta

Svako dete ima neke sposobnosti koje ga izdvajaju i razlikuju u odnosu na drugu decu. Bilo da je u pitanju poseban smisao za humor, gimnastička elastičnost pokreta ili zanimanje za nauku, jedan od prvih načina izražavanja deteta jeste crtež. Talenat za crtanje može da proistekne iz načina na koji dete pokušava da izrazi neki drugi, sebi svojstven, talenat.

Talentovana deca crtanje posmatraju kao likovno sredstvo putem kojeg svojim roditeljima poručuju šta ih zanima. Instinktivno sleđenje svojih talenata predstavlja put kojim dete ne može odmah da prepozna polje u kojem leži njegov talenat, ali traži način da se izrazi tako da to otkrije.

Talenat za crtanje kod dece može da se razvija tokom rada sa roditeljima, u vrtiću ili školi, kao i na individualnim časovima tokom kojih dete intenzivnije radi na svojim talentima. Obrazovni program ovde igra veliku ulogu jer je talenat za crtanje kod dece moguće uočiti u školi. Učitelji i nastavnici koji provode dobar deo dana sa detetom mogu da procene na koji način se ono kreativni razvija i da taj proces usmere ka odgovarajućim ciljevima.

Talenat za slikanje kod dece

Sam razvoj deteta određen je biološkim, kao i psihofizičkim razvojem. Jedna od stvari koje dete, posebno tokom mlađe dobi razvija jeste oko za detalje. Iako starije dete može da pristupi nečemu na celovit, sveobuhvatan način, mlađe dete, koristeći maštu i izuzetnu pronicljivost, može da primeti čak i najmanje promene u organizaciji nameštaja u kući ili dekoracije na ulici.

Talenat za slikanje kod dece je sjajan način da se apstraktni načini razmišljanja, bujna mašta i složen način funkcionisanja sveta pretoče na papir. Kursevi crtanja i slikanja važni su kako bi se kod deteta probudila ili ojačala umetnička crta ličnosti. Svi mališani koji poseduju talenat za slikanje mogu tokom ovih kurseva da prošire svoja znanja, ali i da steknu osnovu za dalji napredak i razvoj u oblasti slikarstva.

Značaj kurseva slikanja i crtanja je i u tome što deci približavaju umetnost u drugačijem okruženju, koje je apsolutno posvećeno njima i razvoju znatiželje. Podsticanje mašte je način kako prepoznati talenat kod dece, baš zbog intelektualne funkcije koja se obavlja tokom procesa podsticanja na kreativno razmišljanje.  

Ako i vaše dete ispoljava neki talenat, odnosno sklonost ka crtanju i slikanju, ili prosto želite da ga motivišete da se na kreativan način izražava i posmatra svet oko sebe, BAH hobi centar nudi prostor za razvoj umetničke kreativnosti.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Нема производа у корпи.