Muzej Luvr – Mali vodič kroz najpoznatiji muzej na svetu
/
/
Muzej Luvr – Mali vodič kroz najpoznatiji muzej na svetu

Muzej Luvr – Mali vodič kroz najpoznatiji muzej na svetu

Veliki Luvr muzej ili nacionalni muzej i galerija Francuske je verovatno najveći i najpozntiji muzej na svetu, kog godišnje poseti oko 5 miliona turista. Poređenja radi, cela Srbija ima 7 miliona stanovnika.

Za potrebe današnjeg muzeja, prilagođena je zgrada bivše kraljevske palate koja se nalazi u samom centru Pariza, tik uz obalu reke Sene. Jedan deo dvorišne zgrade, i to onaj u kom se i nalazi staklena piramida, leži na ivici Jelisejskih polja (Les Champs-Elysées) formirajući tako nukleus ili jezgro samog grada, gde se spajaju umetnost i moda – u pravom smislu te reči. 

Prvi arondisman i centar Pariza naziva se i istorijskim delom – L’Axe historique.

Izgradnja kraljevske palate Luvr i useljavanje muzeja

Muzej u Luvru je kao deo kraljevske palate otvoren davnog 8. novembra 1793. godine, dok je državom besnela Francuska Revolucija. Deo zgrade izgrađen je u obliku potkovice, a i dan danas ta zgrada predstavlja najduži muzejski objekat na svetu – duži čak od 3 Ajafelova tornja, postavljena u nizu, jedan do drugog. Imanje muzeja broji neverovatnih 210.000 metara kvadratna.

Sama izgradnja palate namenjene za smeštanje eksponata od velikog kulturnog i umetničkog značaja, započeta je 1204. godine, za vreme vladavine kralja Filipa II, a dograđivana i dorađivana je sve do 1848. Iako je današnji muzej Luvr u Parizu prvenstveno bio dvor, u kom su živeli francuski kraljevi – krajem XVII veka ga zamjenjuje Versaj, dok se zgrada Luvra pretvara u muzej 1791. godine.

U Luvr palati je tokom vekova živelo i radilo više značajnih arhitekata poput Leska, Di Sersoa, Lemersjea, Le Voa, Peroa, Viskontija, Gužona i drugih. Svi oni su tokom svog života dali veliki deo svog genija u uređivanju same palate Luvr. Deo palate u kojoj je smešten muzej u Luvru ima 3 krila

 • Rišelje, 
 • Viši i 
 • Denon.

Iako je zgrada rađena u tipičnom, klasičnom francuskom stilu, novi ulaz u muzej Luvr – La Pyramide, postao je gotovo isto toliko popularan kao i sam muzej, i svojevrsni simbol samog grada. Piramidu (ili piramide) je dizajnirao američki arhitekta rođen u Kini I. M. Pei, a izgradnju je naručio tadašnji francuski predsednik, Fransoa Miteran. Zanimljivo je da je glavna, velika piramida i glavni ulaz u muzej samo malo manja od velike piramide u Gizi.

Devojka sedi na klupi ispred slike u galeriji

Luvr muzej ima najveću postavku umetnina na svetu

Kada je počeo sa radom, muzej Luvr je u svojim izložbenim prostorijama imao svega 537 slika, da bi se tokom predstojećih godina njegova zbirka toliko umnožila da današnji Luvr muzej sadrži jednu od najbogatijih umetničkih zbirki na svetu.

Danas muzej Luvr u Parizu broji basnoslovnih 380.000 predmeta, a čak 35.000 eksponata obuhvataju period od praistorije do XIX veka. Naravno, kolekcija je za vreme vladavine i osvajanja Luja XVIII, Šarla X a kasnije i Napoleona znatno uvećana, ali je dosta zbirki dopremljeno u Luvr muzej i kao poklon ili donacija sa različitih krajeva sveta.

Procenjuje se da je posetiocima potrebno pet nedelja da bi videli sva dela

Ove bogate i raznorodne kolekcije koje broji muzej Luvr u Parizu podeljene su na 8 kustoskih odeljenja koja predstavljaju različite epohe u nastajanju civilizacija ali i vrsta umetnosti i pravaca

 1. Egipatske starine, 
 2. Bliskoistočne (orijentalne) starine,
 3. Grčke, etrurske i rimske starine, 
 4. Slike, skulpture, umetnički predmeti islamske umetnosti,
 5. Dekoirativna umetnost,
 6. Skulpture,
 7. Slikarstvo
 8. Grafika, štampe i crteži.

Činjenice koje bi trebalo da znate ukoliko planirate posetu

Kada je u pitanju muzej Luvr radno vreme za primanje posetilaca je svakog dana – osim utorka, i to u periodu od 09:00 do 18:00 časova. Ukoliko neko želi da u obilaženju ovog fascinantnog objekta provede dodane sate, to može učiniti sredom i petkom, kada muzej Luvr radno vreme produžava do 21:45.

Takođe, svake prve nedelje u mesecu od oktobra do marta, sve stalne postavke su besplatne za posetioce. “Lavlja kapija” je često zatvorena iz tehničkih razloga, a muzej tokom praznika ne radi (01. jauar, 01. maj i 25. decembar).

Muzej Luvr cena karte i mogućnost za besplatan ulazak

Ukoliko planirate da posetite muzej Luvr cena karte koju plaćate na ulazu (velika piramida) je 15 evra za odrasle, i sa ovom ulaznicom dobijate mogućnost da pristupate stalnim postavkama, kao i privremenim izložbama u muzeju.

Besplatan ulaz u Luvr muzej omogućen je posetiocima mlađim od 18 godina, kao i posetiocima između 18 i 15 godina koji dolaze iz zemalja Evropske Unije ili koji se profesionalno bave umetnošću (istoričari umetnosti, slikari, vajari…).

Osobe sa invaliditetom i njihovi pomoćnici, kao i podnosioci specijalnih propusnica (nastavnici, učitelji, međunarodno priznati gosti ili novinari) takođe mogu besplatno ući u muzej.

Muzej u Luvru iziskuje jednako vremena za pisanje koliko bi vam bilo potrebno i da ga celog obiđete. Luvr ugošćava i muzičare, organizuje koncerte klasične muzike, dvorske muzike i muzike novih muzičkih nada. Ljudi iz celog sveta dolaze da nastupaju u muzeju jednako koliko i da se dive njegovom bogatom nasleđu.Zbog svih fasinantnih činjenica, ali i zbog simbola umetnosti koja prkosi i vremenu i režimima, svaka poseta Luvru će vam biti jedna od najznačajnih u životu!

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Нема производа у корпи.