Ovo su najimpresivniji mozaici na svetu
/
/
Ovo su najimpresivniji mozaici na svetu

Ovo su najimpresivniji mozaici na svetu

Od antičkih vremena, mozaici važe za jednu od naprestižnijih dekorativnih tehnika. Izrada mozaika zahteva dosta veštine i pravog umetničkog talenta da bi nastali, a neki od najpoznatijih na svetu su ostavljali ljude bez daha, pre svega svojom veličinom, estetikom i veštinom koja je upotrebljena da bi nastali.

Mozaici su uglavnom korišteni kao podna dekoracija u drevnoj Grčkoj i Rimu, ali osim podova, koristili su se i kao dekoracija za zidove, pa i plafone, naročito za vreme srednjeg veka. Iako su se tematika i stil menjali tokom vremena, u zavisnosti od hronološkog perioda i lokacije, raznobojni teseri od kojih su mozaci sastavljeni su ultimativno imali jedan cilj, a to je da zadive svakoga ko ih ugleda.

U najvrednije mozaike spadaju oni koji su napravljeni od zlata i dragog kamenja, a što su veći površinski, to su i vredniji, ali ovakvi mozaici su pre svega pravljeni za mesta od posebnog značaja i imali su ulogu da doprinesu raskoši određene institucije i da ukažu i potvrde njen moć i značaj, zbog čega su najviše na ovaj način ukrašavane crkve, palate, mauzoleji i druge javne građevine.

Pošteno je reći da ne bismo mogli da izlistamo sve najlepše mozaike na svetu ni da hoćemo, ali u našoj listi smo se potrudili da izdvojimo neke od najimpresivnijih i najpoznatijih, pa u nastavku teksta saznajte koji su i gde treba da odete da biste ih videli.

Golubice mozaik

Mauzolej Galla Placidia u Raveni

Konačno počivalište Gale Plaćidije, ćerke rimskog imperatora koja je umrla 450 godine, predstavlja mauzolej sa potencijalno najimpresivnijim primerom ranohrišćanskih mozaika. Plava simfonija koja predstavlja osnov ovog mozaika otkriva čist vizantijski uticaj na stil i način izrade, a kad kročite u ovaj mauzolej, videćete nekoliko sličnih mozaika koji prekrivaju niše, lunete i kupolu crkve.

Ikonografija je u potpunom skladu sa erom u kojoj je nastala, pri čemu motivi variraju od paleohrišćanskog simbolizma i motiva apokalipse, pa do trijumfa večnog života nad smrću. Iako je većina ovih mozaika po formi pre svega ornamentalna, neki od njih prikazuju apostole u scenama iz različitih biblijskih predanja, dok su lukovi i plafoni uglavnom prekriveni zvezdama i šablonima tipičnim za vizantijsku umetnost.

Ono što najviše impresionira kod ovih mozaika nije njihov tematski ciklus i priča koju pričaju, već neverovatno umeće i osećaj za estetiku koji se može primetiti u svakom detalju kompozicije. Harmonija boja dolazi do izražaja najviše kroz plave, floralne ili figuralne elemente, dok su prizori ljudi i životinja rađeni sa posebnom pažnjom, od strane umetnika koji je definitivno dobro poznavao proporciju. Ovi mozaici su takođe odlično očuvani, i služe kao inspiracija za sve ljubitelje umetnosti danas, naročito one koji se i sami bave mozaikom kao formom izražavanja.

Bazilika Svetog Marka u Veneciji

Jedna od najpoznatijih crkava na svetu je takođe i jedna od najbogatijih. Zašto? Bazilika Svetog Marka je smeštena u samom srcu Venecije, na trgu Sveto Marka, i predstavlja najbolji primer kako uspešna fuzija između Istoka i Zapada treba da izgleda, i što se tiče arhitekture, ali i umetničke dekoracije. Zidovi i plafoni ove katedrale su uglavnom prekriveni mozaicima koji se prostiru na više od 8000 metara kvadratnih. Osnovu im u potpunosti čine zlatni teseri, što ponovo otkriva snažan vizantijski uticaj, dok su se narativi koji su prikazani na dekoracijama postepeno razvijali tokom 8 vekova postojanja katedrale.

Trg Sv Marka Venecija

Scene uglavnom predstavljaju Hrista, Bogorodicu i različite svece kroz određene biblijske alegorije, ali se kroz gotske detalje i pristup kompoziciji karakterističan za italijansko područje vidi da je crkva katolička, ne istočna pravoslavna. Kad uđete u ovu baziliku, prvo što ćete primetiti jeste suptilno, prigušeno svetlo nastalo u kombinaciji svetlucanja zlata i svetlosti sveća, što razgledanje ove bazilike čini još dramatičnijim, a celo iskustvo potpuno hipnotišućim.

Medijana u Nišu

Naša Medijana je čuvena po vili sa peristilom koja je popločana mozaicima, i koja je, između ostalog, služila i kao letnjikovac za čak 8 rimskih imperatora. Ovi mozaici su izuzetnog kvaliteta, a karakteristični su po prikazu glave mitskog čudovišta Meduze, koja je inače vrlo retka na našoj teritoriji. Pored meduze, tu je i predstava kukastog krsta koji inače važi za simbol života i trajanja, inače motiv koji originalno potiče iz Indije.

Mozaik u Medijani se uvek ubraja među najlepše na svetu, i zaista predstavlja retko kulturno nasleđe naše zemlje, i simbol naše bogate istorije i prošlosti, a ni po čemu ne zaostaje za svetskom kulurnom baštinom.

Džamija Šah Čeraga u Širazu

Mauzolej i džamija u Širazu je najpoznatija po svom svetlucavom enterijeru, zbog čega se još i zove Smaragdna džamija. Ova džamija iz 16. veka ima enterijer prekriven mozaikom od stakla koje reflektuje svetlost u svim mogućim pravcima, zbog čega kad kročite u ovu džamiju imate utisak kao da ste ušli u nestvaran prostor koji nije sa ovog sveta. Svetucanje mozaika na zidovima i nišama ovog mauzoleja ostavlja utisak uzvišenosti i ima prosvetljujući efekat na svakoga ko je poseti, ma koje da je vere u pitanju.

Plava džamija u Istanbulu

Izgrađena od strane moćnog sultana Ahmeta početkom 17. veka, Plava džamija predstavlja jedno od najposećenijih mesta na svetu, iz sasvim opravdanih razloga. Ime je dobila po enterijeru koji većinom čine svetlo plave pločice sa floralnim motivima koje prekrivaju zidove i kupole, a naročito masivne stubove koji drže celu konstrukciju.

Donji nivoi su prekriveni sa preko 20 000 keramičkih pločica napravljenim u takozvanom Iznik stilu koji predstavlja preko 50 šara u kojima prevlađuju lale. Pločicama na gornjim nivoima, kao i dekoracijom, uglavnom dominira plava osnova i selekcija floralnih elemenata. Ova džamija ostavlja utisak uzvišene, nebeske lepote kao i duhovnog jedinstva, i to pre svega zahvaljujući ornamentalnim mozaicima koje islam dopušta, jer njima nije potrebno tumačenje, dovoljno je uživati u njima.

Umetnost poseduje mnoge prednosti, pa kao što ste videli, mozaici koje smo vam prikazali se nalaze u verskim objektima, pri čemu je sasvim sigurno da bi ove građevine bez njih ostale nedorečene, a kako umetnost nema utilitarnu svrhu i jedino što je njena važna uloga jeste da nam ulepšava život, ako i vi želite da se oprobate u umirujućem iskustvu pravljenja mozaika, obavezno pogledajte naš kurs i dođite da lepotu stvaramo zajedno!

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Nema proizvoda u korpi.