8 tehnika slikanja vodenim bojama koje morate da isprobate
/
/
8 tehnika slikanja vodenim bojama koje morate da isprobate

8 tehnika slikanja vodenim bojama koje morate da isprobate

Uz pomoć različitih slikarskih tehnika na slici postižete najrazličitije efekte: krpice, sunđeri, pa čak i začini i vaš sopstveni dah mogu vam pomoći u stvaranju originalnih umetničkih dela. Otkrijte neke tehnike slikanja vodenim bojama koje vam mogu poslužiti dok slikate vodenim bojama.

Slikanje vodenim bojama je uzbudljivo i dopušta poigravanje sa brojnim tehnikama i alatima – ovo su samo neki od njih. Saznajte kako menjati teksturu, brisati boju i senčiti vodenim bojama, ali i zašto će vam trebati so iako ne kuvate.

#1 So za teksturu

Ne sole se samo jela, već i umetnička dela!

Uz pomoć zrna soli, možete promeniti teksturu slika tamo gde želite: na stenama, drveću ili proizvoljno, ako je vaša slika apstraktna. Kristali soli će mestimično upiti vodu i ostaviti interesantne šare na nanosima boje.

Samo posolite mokru boju, sačekajte da se osuši i nežno obrišite so sa slike suvom papirnom maramicom. Dodavanje teksture na ovaj način koristiće vam za većinu slikarskih motiva za koje se odlučite.

#2 „Podizanje” boje

Ukoliko napravite grešku dok nanosite vodene boje, možete je donekle ispraviti: kako biste „obrisali” boju, nanesite čistom četkicom vodu na deo koji želite da očistite, sačekajte minut, a zatim obrišite vodu – najlakše ćete je upiti ćoškom papirne maramice.paleta vodenih boja

Papir neće biti potpuno beo kada se osuši, ali taj deo možete prefarbati i greška se ispod verovatno neće ni primećivati, ukoliko je prvobitna boja bila dovoljno svetla.

Uz pomoć ove tehnike slikanja vodenim bojama možete i posvetliti boju na mestima gde želite da postignete određeni efekat ili napravite prelaz između svetlosti i senke.

#3 Slikanje sunđerom

Za određene efekte i teksture lakše je ostaviti četkicu po strani i upotrebiti neki drugi alat iz ateljea, poput komadića sunđera. Umočite ga u boju i pomoću njega oslikavajte tapkanjem – efekat će se izgubiti ako samo prevlačite sunđer po papiru.

Različiti sunđeri ostaviće različite tragove: isprobajte fabričke sunđere za tablu, prirodne za kupanje i druge na koje naletite u okolini.

Vlažnija boja na sunđeru dobra je za oslikavanje talasa i oblaka, a uz pomoć suve boje dobićete gotovo trodimenzionalni izgled – tekstura kože i krljušti se ovom tehnikom može verno dočarati.

#4 „Razvlačenje” boje

U prvom potezu, nanesite suvlji sloj boje, a zatim vlažnom četkicom „razvucite” boju u željenom pravcu i obliku. U zavisnosti od toga koliko je pigmentisan prvi nanos boje, moći ćete da dobijete tamnije ili svetlije poteze koji blede ka ivicama.

Ova tehnika slikanja vodenim bojama pomoći će vam da na prirodan način ukažete na to odakle svetlost dolazi na slici, i bez muke oblikujete siluete na njoj.

#5 Prskanje bojom

Tehnika koja vam sigurno nije nepoznata daće pomalo nepredvidive, ali vrlo originalne i neusiljene efekte na slici. Razbijte monotoniju raznobojnim tačkicama i flekicama; možete uzeti i staru četkicu za zube umesto slikarske četkice, i povucite prstom preko vlakana. Uz pomoć teorije boja i pravila za mešanje boja, odaberite kontrastne, tamnije ili svetlije nijanse i dajte dinamični efekat slici.

#6 Dodavanje boje u vodu na papiru

Za tonove koji se utapaju i prave nove nijanse, isprobajte ovaj način slikanja:

Uz pomoć čiste četkice nanesite vodu na papir u željenom obliku, a zatim sa različitih strana „barice” dodajte različite boje.

bojenje vodenim bojamaOne će se susresti na sredini i uliti jedna u drugu. Možete i odmah dodati mrvicu boje na mokru četkicu i mešati još uvek vlažne nanose. Ova tehnika slikanja vodenim bojama ostavlja efekte „cvetanja” boje na papiru.

#7 Razlivanje boje

Originalne i neobične efekte slikanja vodenim bojama možete postići i razlivanjem razvodnjene farbe: nakon što nanesete boju, nagnite papir u jednom pravcu i pustite da kapi boje cure po papiru i na svom putu ostavljaju šare. Njima možete manipulisati i duvanjem u kapljice.

#8 Markeri u ulozi vodenih boja

Markeri za podvlačenje kojima se služite dok učite mogu se koristiti i kao vodene boje: čvrstu providnu foliju išarajte bojama po želji, poprskajte je kapljicama vode, a zatim mokru i obojenu stranu naslonite na papir, i pažljivo ga odvojite. Višak vode upijte ćoškom papirne maramice. Prelivi jarkih boja neodređenog oblika dobra su podloga za crtanje tankim flomasterima, kada se papir u potpunosti osuši.

Isprobajte ove tehnike sami ili u našoj školi slikanja – na časovima su dobrodošli svi, bez obzira na uzrast, iskustvo ili prethodno poznavanje slikarskih tehnika.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Нема производа у корпи.