Dekupaž na staklu – Jednostavan način da ukrasite dom
/
/
Dekupaž na staklu – Jednostavan način da ukrasite dom

Dekupaž na staklu – Jednostavan način da ukrasite dom

Ono što je svima pored posla i svakodnevnih obaveza i te kako potrebno, jeste neki kreativni hobi. Čest izbor mnogih jeste dekupaž tehnika sa salvetama. Ovo je odličan način da radite nešto “za svoju dušu”, ispoljite kreativnost, a ujedno dobijete nešto i čime ćete ukrasiti dom.

Čuveni dekupaž je tehnika dekorisanja predmeta ili nameštaja komadima papira. Svodi se na isecanje komada papira i lepljenje istih na predmet koji želimo da dekorišemo. Dobro je poznato kako dobro može da izgleda dekupaž na drvetu, ali da li ste znali da se dekupaž tehnika primenjuje i na staklu?

Šta je potrebno za dekupaž na staklu?

Kada je u pitanju ovaj, nešto drugačijidekupaž, materijal je potpuno isti kao materijal za dekupaž tehniku na drvetu. Potrebno vam je sledeće:

  • Salvete za dekupaž
  • Boje za dekupaž
  • Četkice ili sunđer za tapkanje
  • Lak za dekupaž
  • Neki dodatni materijal po vašoj želi, na primer šljokice.

salvete za dekupažRepromaterijal za dekupaž možete nabaviti u specijalizovanim prodavnicama, a osnovni deo materijala, tačnije salvete i predmete za ukrašavanje – potražite u svom domu.

Pored salveta, za aplikaciju koju ćete naneti na predmet možete koristiti i fotografije iz nekih magazina, ili pirinčani papir. Izbegavajte karton ili slične deblje materijale. Isecite ili iscepkajte željenu aplikaciju, i pripremite se za oslikavanje stakla salvetama.

Kakve predmete možete ukrašavati?

Ukrasne dekupaž kutije, dekupaž na nameštaju i kuhinjskim elementima je nešto sa čime se najčešće srećemo kada je reč o kombinaciji ove tehnike i drveta. Tu su i razne dekupaž tacne za kolače, ili šolje i saksije kada je u pitanju dekupaž na keramici. Šta bi još moglo da posluži kao predmet za ukrašavanje?

Kada je u pitanju dekupaž na staklu, jasno vam je da u obzir dolaze svi predmeti od stakla. Razmislite koji deo vašeg stana ili kuće želite da ukrasite i u skladu sa time izaberite predmet koji ćete dekorisati. Evo nekih predloga.

Dekupaž na staklenim teglama

Odlična ideja za one koji žele da svoju kuhinju osveže novim detaljima. Ukoliko se upuštate u dekupaž i crtanje na staklu motivi hrane, voća, povrća ili kuhinjskih elemenata, su idealan izbor za ukrašavanje tegla u kuhinji.

Izaberite nekoliko tegli koje imaju poklopce u istoj boji, a koje ćete ukrasiti različitim šarama. Ovo mogu biti manje teglice u kojim ćete držati so, šećer i razne začine. Nakon što odradite dekupaž na tegli neće biti potrebe da je sakrivate u kuhinjski orman, već je ponosno postavite na police tako da je svi vide.

Dekupaž na staklenim bocama

dekupaž staklene flašeStare flaše ili staklene boce ne moraju da stoje u vašem špajzu i služe isključivo za domaći kečap, sok ili rakiju. Uz određene dekupaž ideje one mogu postati zanimljiv ukras u vašoj dnevnoj sobi ili na terasi, koji će oduševiti vaše goste.

Boce ukrašene raznobojim motivima sa salveta mogu služiti kao vaze u koje ćete staviti jednobojno cveće. I suprotno, raznobojne cvetove možete držati u flašama koje ste ukrasili elegantnim motivima ili jednobojnim geometrijskim oblicima.

Ukoliko ste raspoloženi za nešto kreativno što će sigurno oduševiti posetioce vašeg doma, uz dekupaž na staklenoj flaši možete sačuvati lepe uspomene sa letovanja. Aplikacije sa motivima plaže, mora i leta nanesite na staklene boce ili flaše u koje ćete sipati pesak ili kamenčiće sa vaše omiljene plaže. Ovaj detalj će vašoj terasi dati lični pečat.

Dekupaž ogledala

Kada je u pitanju dekupaž tehnika na staklu, još jedan zanimljiv predmet koji možete ukrastiti jeste vaše ogledalo.Uz najobičnije ogledalo, materijal za dekupaž, i malo kreativnosti možete veoma jednostavno osvežiti devojačku sobu, ili neku drugu prostoriju u vašem domu.

Dekupaž na staklenim flašama ne mora biti jedni izbor kada je ukrašavanje sobe u pitanju. Istražite kakvi sve mogu biti motivi za crtanje na staklu, izaberite aplikacije koje se uklapaju uz enterijer cele prostorije, i sigurno ćete još više uživati u svom odrazu.

Kako se radi dekupaž na staklu?

Ukoliko se pitate kako se radi dekupaž kada se koristi staklo kao materijal, ne brinite, nema značajne razlike u odnosu na drvo ili keramiku. Kada je u pitanju dekupaž na staklu postupak kojim se započinje proces jeste priprema materijala, odnosno staklenog predmeta.

dekupaž na stakluKada se radi dekupaž staklo se prvo mora ujednačeno obojiti. Neophodno je pre boje naneti prajmer ili grunt. Njega možete napraviti od drvofiksa i bele akrilne boje, tako što ćete pomešati jednu šolju drvofiksa, pola šolje boje i supenu kašiku vode, i sve to dobro promešati. Ukoliko ne želite sami da ga pravite, grunt možete i kupiti.

Nakon što sunđerom utapkate grunt na površinu staklenog predmeta, ostavite ga da se osuši i pređite belom akrilnom bojom. I prajmer i boju nanesite u 2-3 sloja, i nakon ovog postupka spremni ste za oslikavanje stakla akrilnim bojama, kao i transfer slike na staklo.

Možda dekupaž na staklu za početnike zvuči komplikovano, ali uz želju, trud i odgovarajući materijal možete ulepšati svoj dom nečime što ste sami napravili. Tu su naravno kursevi i radionice za dekupaž i slikanje na staklu da vam u ovoj zamisli pomognu. Uz pomoć kreativnosti učinite svoj dom još lepšim.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Nema proizvoda u korpi.