Ideje za kreativno uređenje dvorišta
/
/
Ideje za kreativno uređenje dvorišta

Ideje za kreativno uređenje dvorišta

Uređenje dvorišta je aktuelna tema svakog leta, budući da je upravo dvorište mesto na kome najviše vremena provodimo tokom visokih letnjih temperatura. Dvorišta se izuzetno cene jer su pogodna za ispijanje prve jutarnje kafe na svežem vazduhu, a još ako su lepa i kreativno uređena – nema sumnje da i vaši gosti i prijatelji uživaju u večerama posluženim upravo u ovom letnjem kutku vašeg doma. 

Ukoliko se još niste pozabavili sređivanjem svog dvorišta, nemate ideje za dvorište ili želite da osvežite već uređen ambijent, u nastavku vam donosimo nekoliko predloga za kreativno uređenje dvorišta. 

Dekoracija dvorišta cvećem#1 Dekupaž – osvežite predmete i nameštaj u dvorištu

Dekupaž je tehnika kojom možete samostalno udahnuti novi život starim stvarima – stolicama, drvenim kutijama, ogradama, pepeljarama itd. Iako deluje prilično zahtevno, svi motivi koje ste viđali u okviru dekupaža, zapravo su izrađeni od ukrasnih salveta i malo lepka. 

Uz to su vam potrebne i boje kojima želite da prefarbate predmete, i malo kreativnosti kojom ćete vašem dvorištu pružiti autentičan izgled. Za početak, predlažemo da u neki kutak vašeg dvorišta smestite drvenu kutiju, ili iskoristite neku koju već imate a niste znali kako da je upotrebite. 

Kada izradite motive u bojama koje vam se dopadaju, smestite ukrašenu kutiju u prazan kutak, a na isti način oslikajte i pepeljare ili vaze koje stoje na stolu u vašem dvorištu. Na ovaj način ćete uskladiti motive i obogatiti dvorište novim, upečatljivim detaljima. 

#2 Mozaik – unikatna dekoracija dvorišta

Mozaik je idealna dekoracija za dvorišta i terase, naročito ukoliko imate prazne površine koje vape za dekorativnim rešenjima. Zidni ili podni mozaik – izbor je na vama. Podni mozaik može izgledati fenomenalno u kombinaciji sa dvorišnim fontanicama ili kao podloga za roštilj, a nećete pogrešiti ni sa zidnim mozaicima kojima možete ukrasiti zid kuće koji gleda na dvorište. 

To je obično zid koji ne gleda na ulicu, pa imate potpunu slobodu da ga uredite u skladu sa bojama i motivima u dvorištu, bez straha da ćete narušiti spoljni izgled vašeg doma. Osim toga, pravljenje mozaika je vrlo zabavno i opuštajuće, pa nema sumnje da ćete uživati u njegovoj izradi. 

#3 Cveće u dvorištu – najlepši deo vašeg omiljenog kutka 

Kada je u pitanju uređenje dvorišta cveće je neodvojivi deo ovog ambijenta. Ukoliko volite biljke i spremni ste da ih negujete, obogatite svoje dvorište cvećem koje volite, a ambijent će postati znatno veseliji i lepši. Cveće za dvorište možete smestiti pored staze, uz zid, ogradu ili na stalak koji je vrlo efektan detalj u svakom eksterijeru. U ovu svrhu možete upotrebiti i stare merdevine.

Raširite ih, stabilizujte i prefarbajte nekom bojom koja je u skladu sa dominantnim nijansama vašeg dvorišta, a zatim na njih pričvrstite saksije koje takođe možete specijalno ukrasiti. Priozor će biti fenomenalan, a vaše dvorište će dobiti unikatnu cvetnu dekoraciju.

Lepo dekorisano dvorište#4 Rasveta za dvorište – priredite sebi igru senki

Ideje za dvorište i njegovu dekoraciju nisu potpune bez adekvatnog osvetljenja, pa ukoliko želite savršen ambijent u večernjim časovima, unesite u vaše dvorište rasvetu namenjenu u ovu svrhu. Razni proizvođači nude pregršt opcija, pa se možete odličiti za veće lampe ili diskretne sijelice koje uz uglova bacaju senke. 

Mnogi se odlučuju da osvetljenje u dvorištu postave duž ivica staza, što takođe pruža odličan efekat. Klasične zidne lampe uvek dobro izgledaju, a ujedno su proverena opcija koja pristaje svakom dvorištu, pa ukoliko vam se druge opcije ne dopadaju uvek se možete odlučiti za ovu. 

#5 Ofarbajte kapiju – dekoracija dvorišta uz sveže boje

Kapija vašeg dvorišta je bitan segment celokupnog ambijenta, pa se potrudite da joj date poseban pečat. Osvežićete ogradu i jednostavnim farbanjem u belu boju koja će značajno osvežiti prostor, a ukoliko ste raspoloženi za nešto kreativnije varijante, gore pomenuti dekupaž možete primeniti i ovde. 

Osim toga, ogradu je važno farbati s vremena na vreme i zbog toga što izbledela boja ostvalja utisak da se ograda i dvorište ne održavaju, a to svakako nije ono čemu težite ovog leta. Iz istog razloga se potrudite da redovno uklanjate korov, višak trave i drugih nečistoća koje se nakupljaju u dvorištu, kako bi ovaj deo vašeg doma bio prava oaza

Ukoliko ste primenili neke ideje za dvorište koje smo naveli, sigurni smo da ćete uživati u vremenu provedenom u ovom prostoru. Pozovite prijatelje, poslužite vaše omiljene poslastice i uživajte u onome što ste sami osmislili i napravili u svom dvorištu.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Нема производа у корпи.