Prednosti umetnosti koje utiču na razvoj deteta
/
/
Prednosti umetnosti koje utiču na razvoj deteta

Prednosti umetnosti koje utiču na razvoj deteta

dete bojiPo samoj prirodi stvari, deca su veoma radoznala bića. Od momenta kada dobiju kontrolu nad svojim pokretima, žele da se otisnu u nepoznato, ne bi li videli kako svet funkcioniše. Deca istražuju, posmatraju i oponašaju, u naporu da shvate kako stvari zapravo funkcionišu, ne bi li ostvarila kontrolu nad svojim okruženjem. Nesputanim istraživanjem, deca formiraju veze u svom mozgu koji se tek razvija, a koje poboljšavaju sposobnost učenja putem zabave.

Umetnost je prirodan koncept koji dodatno treba da aktivira istraživačku nit kod dece. Sloboda upotrebe različitih materijala na strukturiran ili nestrukturiran način dopušta mališanima da izraze svoju kreativnost kroz eksperimentisanje.

Umetničko nastojanje i samostalno istraživanje nije samo zabavnog karaktera, već ima veliku ulogu u obrazovanju. Ukoliko ne možete da izdvojite vreme, ili iz nekog drugog razloga nemate mogućnost da se posvetite svojim malim umetnicima, kreativne radionice u Beogradu mogu biti odličan izbor za vaše dete. Na radionicama, deca mogu da savladaju različite oblike umetnosti, kao što su crtanje, vajanje, dekupaž ili izrada nakita. Umetnost daje mogućnost deci da razviju širok spektar veština, koje su od koristi ne samo za sticanje znanja, već za putovanje koje zovemo život.

Prednosti koje umetnost pruža

Baveći se nekim oblikom umetnosti, deca razvijaju sledeće veštine:

  • Motoričke veštine – Korišćenje olovki, boijca i četkica tokom slikanja omogućava deci da razvijaju svoje motorne mišiće. Unapređenje ovih veština će biti od pomoći Vašem detetu tokom pisanja, vezivanja pertli i ostalih aktivnosti za koje je neophodna dobra koordinacija pokreta.
  • Kognitivne veštine – Umetnost omogućava deci da nauče i unapređuju veštine kao što su: prepoznavanje šablona, koncept uzroka i posledica (npr. ukoliko se bojica jače pritisne – boja postaje tamnija). Takođe, deca rade na veštini kritičkog razmišljanja, kada u mislima prave sliku onoga što žele da izrade i dok prate sam tok izrade.
  • Spacijalne veštine – Deca će učiti i polako početi da razumeju pojmove kao što su veličina, oblik, proporcije, prostorno orijentisanje, što posebno može biti korisno pri pravljenju različitih maketa aviona, automobila i drugih predmeta.
  • Jezičke veštine – Kada upitate dete da objasni svoj rad i nameru, ono razvija jezičke veštine. Možete i sami doprineti razvoju ove veštine, tako što ćete pažljivo slušati svoje dete i postavljati otvorena pitanja. Ovo je odlična šansa da deca unaprede svoj vokabular i nauče neku novu reč (npr. reč tekstura)

dete sa iscrtanim rukamaKako da podržite kreativni razvoj dece?

Pričajte sa decom o njihovom radu. Nije toliko jednostavno shvatiti dečiji crtež, iako mališan zna „šta je pisac hteo da kaže“. Nemojte da namećete svoje koncepte malom detetu (nemojte ga obeshrabriti ako kaže da je nacrtalo psa, a crtež nema veze sa Vašom percepcijom psa). Postavite otvoreno pitanje, npr. ,,Kaži mi nešto više o svom crtežu’’. Kažite im i svoja zapažanja, poput „primećujem da koristiš kratke linije“, „vidim da voliš crvenu i plavu boju“…

Dozvolite im da vas ne slušaju! Ohrabrite dete da pronađe više od samo jednog načina za rešenje nekog problema. Nakon što su rešili problem, zamolite ih da ga ponovo reše, ali na drugi način. Svakako nemojte da terate dete na ovakve korake, obratite pažnju da li je deci zaista zabavno to što rade.

Ne nagrađujte kreativnost. Dozvolite im da se bave umetnošću zbog njihove unutrašnje volje da to rade, a ne usled podsticaja nagrade. Nemojte terati dete da vežba sviranje klavira sat vremena, da biste mu posle dali čokoladu. Pronađite šta je to što vaše dete obožava da radi i podržite ga u tome.

Zaboravite na rezultate. Ne razmišljajte previše o tome da li vaše dete ostvaruje uspeh u bavljenju nekim vidom umetnosti. Neka vam fokus bude na proces, a ne na krajnji rezultat. Postavite pitanje o samom procesu: Jel’ ti bilo zabavno? Da li i dalje želiš da radiš ovo? Šta najviše voliš kod ove aktivnosti?

Kreativnost je veoma važna za svaki aspekt života. Pomaže nam da se izborimo sa svakodnevnim izazovima u bilo kom periodu života. Upravo zato je veoma bitno negovati kreativnost od najranijeg uzrasta. Kako vi radite na kreativnosti vaše dece?

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Nema proizvoda u korpi.